Tihany

2015.03.24. 13:01

Apródok lettek a diákokból

A gyógynövényekről és a tihanyi alapítólevélről is többet megtudhattak a helyi iskola diákjai az idei Szent Benedek Napon. A kicsik még azt is kipróbálhatták, milyen apródnak lenni.

Prevics Éva

Három éve tartanak Szent Benedek Napot a tihanyi általános iskolában, azóta, amióta az apátság átvette az intézmény fenntartását. A program célja az, hogy a gyerekek közelebbről megismerkedhessenek a bencés szerzetesek életével és a bencés rend történetével - mondta a Naplónak Radó László a Tihanyi Bencés Iskola igazgatója.

A gyerekeket ezen a napon különleges programok várták. Kora reggel Korzenszky Richárd atya köszöntötte a diákokat, ezután pedig egész napos foglalkozások következtek az iskolában és az apátságban.

Fotó: Prevics Éva

A diákok kézműveskedés során ismerkedhettek meg a keleti kereszténységgel, a híres bencések történetével, és Szent Benedek életével. A gyógynövényekről, gyógyteákról tanulhattak. Azt is eljátszották, milyen lehetett I. András apródjának lenni és kipróbálták hogyan él egy szerzetesnövendék.

Gyakorolták a gyertyaöntést, mézeskalácsot sütöttek és közelebbről is megismerkedtek az orgonával. A felsősöknek pedig Ágoston atya tartott előadást a tihanyi alapítólevélről.

A nap fénypontja volt, hogy a szerzetesek ezúttal nem az apátságban elvonulva, hanem az iskola aulájában a gyerekekkel együtt tartottak napközbeni ima órát.

Radó László a Napló érdeklődésére elmondta: a gyerekek problémamentesen álltak át három éve a megváltozott nevelési módszerekre, de nem is erőltetik rá a családokra a vallásos értékrendet. A hittan is csak azoknak kötelező, akik már a bencés iskolába iratkoztak be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!