Úrkút

2016.02.26. 20:01

Ingyenes távcsőkölcsönzés

Úrkút – Az országban elsőként biztosít ingyenes távcsőkölcsönzést a községben nemrégiben alakult csillagászati klub – tájékoztatta a Naplót Ivanics Ferenc klubelnök.

A társaság havonta tart foglalkozásokat Ajkán és Úrkúton, hogy népszerűsítse a csillagászatot és lehetőséget biztosítson az érdeklődőknek arra, hogy hozzáértők társaságában kémleljék az eget.

Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

Ivanics Ferenc elmondta, hogy ingyenes távcsőkölcsönzésük egyedülálló az országban, ennek a híre már a fővárosba is eljutott, és szakmai lapokban is bemutatkozhatott a csillagászati klub. Ferenc párja, Ivanics-Rieger Klaudia szintén lelkes amatőr csillagász.

– Folyamatosan szervezünk különböző programokat. Legutóbb asztronómiai és geológiai tudásanyaggal elegyítve szórakoztattuk a vendégeinket – mondta Klaudia, aki a csillagászati klub egyesületté alakulásán dolgozik. Jelentős esemény a május 9-ei megyei bemutató, amikor Ajkán, Veszprémben, Úrkúton, Városlődön és Padragkúton a Merkúr-átvonulást tárják a tagok távcsöveik segítségével az érdeklődők elé. Az úrkúti amatőr csillagászoknak ez az első megyére kiterjedő akciója.

– Tevékenységünkre az országból annyian felfigyeltek már, hogy nemrég kaptunk egy 120 ezer forint értékű csillagászati eszközt adományként, illetve könyv- és optikai kiegészítő felajánlásokat – mondta a klubelnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!