Várpalota

2012.02.08. 18:13

Nyártól nyithat a hulladék kráter

Várpalota-Inota - Települési szilárdhulladék lerakónak használják az elkövetkező tíz évben a Bakonyi Erőmű Zrt. Inotai Hőerőművének II. számú zagykazettáját.

Szabó Péter Dániel

A 700 milliós beruházás területét civilekkel jártuk körbe.  A tervezési és engedélyeztetési időszakot is beleszámítva már két esztendeje zajló projekt kivitelezése az év elején indult, augusztustól jelen állás szerint Várpalota, Székesfehérvár, Polgárdi, s több más település kommunális hulladékát szállítják majd a lakott területtől távol eső, 7,5 hektáron elterülő létesítménybe.



750 ezer köbméter hulladék fér el az inotai zagykazettában

Kovács Kálmán, a beruházó Partner Depónia Kft. ügyvezetője a helyszíni bejárás során elmondta:
- A jelenleg üresen álló zagykazettában már folynak a földmunkák, zajlik  a leendő beszállító utak kialakítása, illetve a tároló alján lévő vízzel telített salakanyag kitermelése. A márciusban startoló második ütemben a csurgalékvíz- illetve a csapadékvíz-tározók kiépítése lesz napirenden, míg áprilisban a depónia szigetelését és a kiszolgáló épületeket építjük. A közel 700 millió forintos beruházás a terveink szerint júniusra készül el. Az ügyvezető hozzáfűzte, az engedélyeztetési eljárás lefolytatását és a működési engedély megszerzését követően ideális esetben augusztus elején kezdődhet meg a kommunális hulladék beszállítása a területre.


 
Kovács Kálmán hozzátette, jelen állás szerint a szomszédos Várpalota mellett Székesfehérvárról, Polgárdiból és a bicskei lerakó bezárást követően a Vértes déli részén fekvő településekről is ide szállítják majd a hulladékot. A munkálatok befejezését követően a kráter hasznos térfogata 750 ezer köbméter lesz, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a fent említett területekkel számolva mintegy 10 évre elegendő a hely. Mivel azonban évről évre nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, akár tovább is szolgálhatja a lerakó a településeket. A mintegy 30 méter magas, töltéssel körbevett meddőhányót eredetileg az erőműben keletkezett salak-pernye tárolására építették, a kommunális hulladékkal történő feltöltés után teljes rekultiváció következik.
 


 

Helyszíni bejáráson ellenőrizte a munkálatokat két várpalotai civil szervezet: az Egészséges Palotáért Egyesület (EPE) és a Városszépítő- és Védő Egyesület. Dr. Dobos Tamás, az EPE alelnöke kérdésünkre elmondta, örömmel vették, hogy a projektcég partnerként kezeli a helyi civileket, erre egyébként már az előzetes lakossági fórumon is ígéretet tettek. A beruházás meglátása szerint megfelelő ütemben, az előírásokat betartva zajlik, a jövőben terveik szerint még több alkalommal is ellátogatnak az épülő lerakóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!