Várpalota

2015.06.12. 17:59

Kard és szablya villant a belvárosban

Várpalota – Már péntek este összecsaptak a Thury-vár előtt tábort verő magyar és török csapatok a Diadal napja középkori várjáték keretében. A nagy várostromot szombaton tartják.

Szabó Péter Dániel

Kora estére álltak a sátrak, a XVI. századot megidéző hagyományőrzők fel, s alá masíroztak a vár előtti téren, miközben autentikus muzsika szólt. A Thury-Vár Nonprofit Kft., a várpalotai önkormányzat, valamint a világjáró lovas, Csepin Péter vezette Bakonyi Poroszkálók ingyenes történelmi rendezvényére már a nyitónapon sokan kíváncsiak voltak.

– Második alkalommal rendezzük meg a Diadal napja középkori várjátékot, amellyel annak az 500 hősnek kíván emléket állítani a város, akik Thury György kapitánnyal az élükön 1566-ban tizenhatszoros túlerővel, a kor legjobban felszerelt 8000 török katonájával szemben megvédték a palotai várat. Az ingyenesen látogatható rendezvény csúcspontja ennek megfelelően a szombat este 20.30-kor kezdődő várostrom, amelyre idén is több ezer embert várunk – mondta el kérdésünkre a helyszínen Pappné Csővári Zsófia, a Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Közben zene csendült fel a várudvarból, ahol a helyi Cserregő Néptáncegyüttes várta táncházzal a látogatókat. A magyar és a török hagyományőrzők is fel, s alá masíroztak a belvárosban, mire puska dörrent, s az út közepén spontán egymásnak estek a csapatok. Kard és szablya villant, de péntek este még nem dőlt el ki a jobb, arra szombat estig várni kell még.

Az összecsapás izgalmait a várudvarban a középkori muzsikát játszó Igriczek zenekar koncertje oldotta. Este a Lángvirág Tűzszínház előadását tekinthetik meg az érdeklődők, illetve a Harcosok Táncosai előadásnak tapsolhat a publikum.

Szombaton már reggeltől középkori forgatag, kirakodóvásár és programok várják a közönséget a Diadal napján. Bábjátékot, vásári komédiát, a középkori vadászatokat megidéző solymász és agarász bemutatót, valamint a Hollóének Régizene Együttes, illetve Kátai Zoltán énekmondó koncertjét láthatják azok, akik ellátogatnak a Thury-várhoz. Este nyolc órakor aztán a török táborban a felharsan a müezzin, míg a magyar táborban misével készülnek a csatára. Thury György kapitány lelkesítő beszédét követően fél kilenckor ágyúdörgéssel indul az ostrom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!