Veszprém

2016.11.29. 20:05

Üzennek a csillagok

Veszprém - Paksi Zoltán asztrozófus laikusoknak tartott előadást a Csend napok programsorozat keretében.

Balla Emőke

A Művészetek Háza és az IttMost Egyesület idén is megszervezte a Csend napokat. A december 10-ig tartó programban sétára, filmvetítésre, szabad alkotásra, koncertekre, beszélgetésekre, előadásokra várják az elmélyülésre vágyó érdeklődőket.

Üzennek a csillagok? - A bulvárjóslatoktól a tudományig címmel Paksi Zoltán asztrozófus tartott előadást a Dubniczay-palotában. Az érdeklődőket Herth Viktória gyűjteményvezető köszöntötte Fotó: Balogh Ákos

Paksi Zoltán asztrozófus Üzennek a csillagok? - A bulvárjóslatoktól a tudományig címmel tartott előadást. És mielőtt a Tejútról, a csillagképekről beszélt volna, összegezte azt, melyik a három legfontosabb tudás: az önismeret, a sorsismeret és az idő ismerete. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, megismerjük önmagunkat, így a kudarcok, nehézségek is könnyebben kezelhetők. Ahogyan múltunkat és jelenünket, úgy sorsunkat, jövőnket is megismerhetjük; ehhez nyújt segítséget a csillagos égbolt. A harmadik lényeges, hogy az életben mindennek megszokott ideje, ritmusa van. Mi nem vesszük figyelembe az élet alapvető ritmusát, vagy ha igen, nem tudjuk azt megvalósítani (például nem a Nappal együtt kelünk, fekszünk). Az ünnepek azért is fontosak az életünkben, mert rávilágítanak, hogy mikor minek van itt az ideje: mikor a hétköznapnak, mikor az ünnepnek.

Paksi Zoltán elmondta, a különböző kultúrák egymástól függetlenül ugyanúgy magyarázzák a csillagképeket, azok mindegyik kultúrában ugyanúgy jelenítik meg a sorsunkat. A Kos például a kezdet, az elindulás csillagképe, mely meghatározza a későbbieket, a Bika csillagkép a biztonság égi jele.

A sorozat következő programja december 2-án lesz a Dubniczay-palotában. A hang hiánya rendezvény vendégei hallássérült, jeltolmács, orr-fül-gégész és hangművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!