Veszprém

2016.03.11. 20:08

Tovább vitték a forradalom szellemiségét

Veszprém - Két ötven évvel ezelőtti, a bírói esküvel és a jogszabályokkal ellentétes ítélettel végződő büntetőeljárást idéztek fel a Veszprémi Törvényszék Büntetőkollégiumának pénteki ülésén.

Marton Attila

Varga Gábor, a büntetőkollégium vezetője bevezetőjében arról beszélt, Vaczkó László, valamint Hamusics János és társaik ügyében az 1956-os forradalom szellemét ápolni igyekvő embereket ítéltek el. Kiemelte, az igazságszolgáltatás a döntéseivel nemcsak a vádlottakról, hanem magáról is súlyos ítéletet mondott, végül reményét fejezte ki, hogy az ötven évvel ezelőtti események nem ismétlődnek meg újra.

Kahler Frigyes nyugalmazott kollégiumvezető, jogtörténész a két csoport szándékairól és az ítéletekről beszélt. Egyik csoportosulás sem tudott beletörődni a forradalom leverésébe. Vaczkó László és társai az évfordulókon megünnepelték az ’56-os eseményeket, és programot is kidolgoztak. Tevékenységüket 1966-ban az általuk készített röpcédulák buktatták le. Hamusics János és társai a Tósok és Devecser közötti vasúti sínpályát robbantották fel egy helyen, emiatt egy tehervonat kisiklott. Mindkét csoport tagjait fegyveres összeesküvéssel vádolták meg, Vaczkó Lászlót nyolc év börtönre, addig Hamusics Jánost halálra ítélték, a bírói döntést a Veszprém Megyei Bíróság udvarán hajtották végre. Míg a Vaczkó-ügy résztvevőit a rendszerváltás utáni semmisségi törvény alapján rehabilitálták (cselekedetük összefüggött az 1956-os eseményekkel), a Hamusics-ügyben beadott kérelmet elutasították, terrorcselekménynek tartva azt, emelte ki az előadó.

A rendezvényen levetítették Seregi Zoltánnak a csoportok tevékenységéről és a büntetőeljárásról készült Virrasztótűz című dokumentumfilmjét, majd Kiss Dávid, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársa tartott tárlatvezetést az Élet a mínusz harmadikon – várbörtön a 21. században című kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!