Folyamatos emelkedés

2017.11.14. 10:00

Felfelé kúsznak az üzemanyagárak – Akár négyszáz forint is lehet

Hetek óta emelkednek a benzin- és a gázolajárak. Holnaptól – a Mol közlése szerint – a benziné további három, a dízelé négy forinttal emelkedik.

Laskovics Márió

Könyves Borbála havi szinten több tízezer forintot autózik el, ezért a benzint olcsóbban kínáló töltőállomásokat preferálja Fotó: Laskovics Márió

Pénteken bruttó öt forinttal emelte a benzin, és bruttó három forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. Az emeléssel a benzin átlagára 363 forintra, a gázolajé 369 forintra nőtt.

A nyers kőolaj árát a globális kereslet és kínálat határozza meg. Míg a keresletet nehéz egyik napról a másikra befolyásolni, a kínálatot könnyebben lehet alakítani – nyilatkozta Lencse Zsolt, aki, mivel több benzinkutat is üzemeltet Észak-nyugat Magyarországon, első kézből értesül az üzemanyagárak változásait befolyásoló eseményekről.

Az előrejelzések ellenére Lencse Zsolt azonban mégsem tart attól, hogy már idén négyszáz forintos üzemanyagot kellene tankolnunk. Ami valószínűbb, hogy a jövő év elején éri majd el a négyszáz forintos lélektani határt az üzemanyagok ára.

Könyves Borbála havi szinten több tízezer forintot autózik el, ezért a benzint olcsóbban kínáló töltőállomásokat preferálja Fotó: Laskovics Márió

Hazánkban a benzinár 2012 április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012 január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az üzemanyag ára persze nemcsak az olaj árától függ, hanem az adótartalomtól, a dollár árfolyamától, a finomító-, valamint a nagy- és kiskereskedők árrésétől is. Az üzemanyagok árai még csaknem száz forinttal alacsonyabbak a történelmi csúcstól, de a folyamatos, alkalmanként jellemzően négyforintos áremelkedés az autósoknak egyáltalán nem megnyugtató.

Könyves Borbála tőlünk értesült az áremelésről. Nem örülne, ha az üzemanyag literjéért 400 forintot kéne fizetnie, ugyanis mivel osztrák munkahelyen dolgozik, az ingázás miatt havi szinten több tízezer forintot költ benzinre. Hetente egyszer tankolja tele az autóját, az árak változását nem követi figyelemmel, de ha teheti, a benzint olcsóbban kínáló töltőállomást vesz igénybe.

Fribék Sándor benzinkutas elmondta, tulajdonképpen nem vesznek észre a forgalomban változást egy-egy áremelés kapcsán. Az emberek már immúnisak a néhány forintos emelésre, utazniuk meg kell. Kannába töltve csak mezőgazdasági termelők, illetve fűrészeléshez, fűnyíráshoz visznek üzemanyagot. Tegnap például Sindler Géza is a fűnyírójához tankolt benzint. Figyeli az árváltozásokat, de ezek nem befolyásolják fogyasztását.

Lencse Zsolt nem javasolja senkinek, hogy kannákba töltve, garázsban tároljon üzemanyagot. Egyrészt, mert az alkalmankénti pár forintos árváltozás miatt ez nem éri meg, másrészt a tárolás és az átfejtés balesetveszélyes lehet, ráadásul a gázolaj a benne lévő szerves anyag miatt idővel megromolhat. A töltőállomások november 15-étől már téli üzemanyagot árulnak, ami annyit tesz, hogy a gázolajba dermedésgátló adalékot öntenek. E naptól – a MOL közlése szerint – a benzin ára további három, a dízelé pedig négy forinttal emelkedik. Tehát marad a folyamatos áremelkedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!