Kitüntetett alkalom

2018.02.03. 07:00

Diplomaátadó: nagyobb felelősség, sokkal több lehetőség

A diplomák értékének inflálódásától nem kell tartania a most végzett hallgatóknak, ám a mai, gyorsan változó világban folyamatosan képezniük kell magukat, emelte ki a Pannon Egyetem pénteki diplomaátadó ünnepségén tartott beszédében Gelencsér András rektor.

Leitner Vera

Az egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi és Műszaki Informatikai Karának végzős hallgatói február 2-án vették át oklevelüket. A bölcsészkaron 16 alapszakos 33 mesterszakos és 2 szakirányú továbbképzésben részt vett hallgató vehetett át oklevelet, a Műszaki Informatikai Karon 54 alapszakos és 11 mesterszakos informatikus fejezte be képzését.

– A diplomaátadó ünnepély kitüntetett alkalom, nemcsak a végzős hallgatók, hanem az egyetem életében is. Sikerekben gazdag, de időnként múló kudarcoktól sem mentes, kinek hosszabb, kinek rövidebb időszaka zárul. Sokkal nagyobb felelősség nehezedik ezentúl önökre, mint eddig, de sokkal több lehetőség is megnyílik ezentúl – mondta el a rektor, aki hangsúlyozta, a most végzett hallgatók sosem fognak véglegesen elszakadni alma materüktől, hiszen szakmai pályafutásukat megalapozó oklevelükben mindig ott lesz a Pannon Egyetem neve, s az intézmény szellemisége sokáig elkíséri egykori diákjait, hiszen diplomájuk súlyát az egyetem mindenkori hírneve határozza meg. Gelencsér András kiemelte, a hazai és nemzetközi rangsorokon is kiváló helyen álló iskola által kiállított diplomák inflálódásától nem kell tartania az itt végzett szakembereknek, ám a gyorsan változó és folyton új kihívásokat támasztó világban nem állhatnak meg, folyamatosan képezniük kell magukat.

Laduver Gyula, a Sagemcom Magyaroszág Elektronikai Kft. energetikai üzletág igazgatója az egyetem külső partnereként köszöntötte a végzősöket. – Ebben a gyorsan változó világban, melyben mindnyájan élünk, a megszerzett tudást nap mint nap aktualizálni, csiszolni kell. Az új ipari forradalom küszöbén állunk egy olyan világban, ahol a mesterséges intelligencia, a digitalizáció mindent átalakít – mondta el Laduver Gyula. – Ez a technológia az alacsony szaktudást igénylő, egyszerű, ismétlődő munkákat váltja le először, miközben új, komplex digitális kompetenciákat igénylő munkaköröket hoz létre. Ezért képeseknek kell lenniük arra, hogy aktív munkával töltött éveik alatt akár többször is megújuljanak.

A végzősök számára Veszprém város alpolgármestere, Némedi Lajos köszöntőjében azt kívánta, hogy hazájuk javára, saját, egyéni boldogságukra használják fel a most megszerzett tudást, s ne feledkezzenek meg arról, hogy az ország egyik legjobb egyetemén, Magyarország egyik legszebb városában szerezték azt meg.

Navracsics Judit, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja beszédében hangsúlyozta, az egyetem célja, hogy átadja hallgatóinak a tudást és a készséget, azt az eszközkészletet, mellyel a jövőben szakmájukban kiteljesedhetnek, s ennek megfelelően a hallgatók célja az kell, hogy legyen, hogy ezt a tudást és készséget a képzettségüknek megfelelő helyen, a legjobb szándék szerint kamatoztassák. Hartung Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja a képzést illetően elmondta, a diákoknak az itt töltött évek alatt lehetőségük nyílt nemzetközi kutatásokba, szakmai munkákba, versenyekbe és különböző projektekbe is bekapcsolódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!