Hasznos ajándékkal gazdagodott a kórház

2018.06.28. 14:00

Egyénre szabott kezelést kapnak a rákbetegek

A daganatos betegségek megelőzésében, korai felismerésében, illetve a már tumorral kezelt betegek egyénre szabott terápiájában jelent áttörést az eszköz, amelyet adományozók adtak át szerdán a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Onkológiai Centrumában.

Kovács Erika

Egyénre szabott terápiákat tesz lehetővé a minicentrifuga, amelyet szerdán kapott adományozóktól a veszprémi kórház. Leitold László, Dávid Gyula és Ligeti Erika az átadáson Fotó: Balogh Ákos / Napló

A vér analizálását szolgáló minicentrifugát a Veszprémi Lions Klub és a Veszprémi Tervező Kft. vásárolta meg egymillió forintért. Üdvözölte a civil támogatást Dávid Gyula, a veszprémi kórház főigazgatója. Azt mondta, az eszköz a betegellátást támogatja, a betegek biztonságát növeli, egyéni terápiákat tesz lehetővé, az orvosok a vizsgálatokat helyben tudják elvégezni. Mindemellett gyorsan tudnak dönteni az ellátásokról, és minden daganatos beteg azt kapja, ami számára a legkedvezőbb.

Egyénre szabott terápiákat tesz lehetővé a minicentrifuga, amelyet szerdán kapott adományozóktól a veszprémi kórház. Leitold László, Dávid Gyula és Ligeti Erika az átadáson Fotó: Balogh Ákos / Napló

Ligeti Erika patológiai osztályvezető főorvos rámutatott: nagyon lényeges, hogy a daganatok genetikai hátterét meg tudjuk határozni. Ez ugyanis nagy segítséget jelent az onkológusnak a terápiák megtervezésénél. Az eszközt a patológiai osztály kapta, s a molekuláris genetikához vagy genetikai laborhoz fogják használni. Ma már egyre több egyénre szabott kezelés van az onkológiában, egy-egy daganatban előforduló mutáció előre jelzi az orvosnak, hogy az adott daganat nem lesz adott kezelésre érzékeny. – Tehát felesleges köröket spórolunk meg – mondta a főorvos. Hozzátette: az eszköz segítségével kimutatható lesz a HPV-vírus is, mely méhnyakrákot okozhat.

Hornyák Lajos főorvos, az Onkológiai Centrum vezetője kiemelte: elismerést érdemel, hogy az adományozók a megye lakosságának, illetőleg a betegeknek segítenek. Az eszközzel rövidül az idő, amíg az orvosok diagnózishoz jutnak, lényegesen gyorsabban kezdődhet a betegeknél a kezelés, és pontosan lehet tudni, hogy adott esetben milyen gyógyszerekre van szükség. A korai felismerésnek óriási jelentősége van, mert azzal megelőzhető a daganat kialakulása.

Leitold László, az adományozó klub elnöke, valamint Fehérvári András, Boros Zsombor és Varga Balázs, a gazdasági társaság tulajdonosai többek között azt mondták, nagyon örülnek annak, hogy segíthettek a kórháznak, illetőleg a betegeknek. Nem az első alkalom, hogy adományoztak – jegyezték meg a cég vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!