egységes rendszer

2017.10.25. 07:00

Összekapcsolt információk: betegnek, kórháznak egyaránt hasznos lesz

November elsejétől az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nevű e-egészségügyi rendszer összekapcsolja a közfinanszírozott egészségügyi ellátás szereplőit. A változás az egészségügyi intézményeknek és a betegeknek is hasznos.

Marton Attila

Szépvölgyi Réka, a kórház munkatársa a digitális leolvasóval (balra). Az EESZT-be való belépéshez az orvosoknak e-személyi igazolványt kell használniuk.

A betegek adatait eddig az egészségügyi ellátás szereplői a háziorvosoktól a szakrendelőkön és a kórházakon át a gyógyszertárakig saját maguk vezették, sok esetben egymástól eltérő felületeken, míg novembertől ezek a rendszerek adatokat szolgáltatnak egymásnak – foglalta össze a változtatás lényegét Dávid Gyula, a Csolnoky Ferenc Kórház megbízott főigazgatója. Az egyes szereplők továbbra is azokat a rendszereket használják, mint eddig, viszont az ott keletkezett adatokat az EESZT elérhetővé teszi a betegek – akik az ügyfélkapun keresztül belépve a Lakossági Portálon láthatják azokat – és az alapellátás többi szereplője számára.

Dávid Gyula megbízott főigazgató

A kórház tavasz óta az ország néhány intézményének egyikeként részt vesz az előkészítő pilot programban. A központi adattárolás valamennyi szereplőnek előnyös, szögezte le Dávid Gyula megbízott fő-igazgató. A rendszer segítségével például kiszűrhetők lesznek a párhuzamosságok, és egyszerűsödik a betegút: novembertől az alapellátásban nem fordulhat elő, hogy valakinek több helyen felírják ugyanazt a receptet, vagy több helyen ugyanolyan CT-vizsgálatot végeznek el. Eddig ezeket a párhuzamosságokat csak utólag lehetett ellenőrizni.

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, az új szisztémának része lesz az elektronikus receptek megjelenése is: ennek lényege, hogy az orvos megszokott medikai rendszerén keresztül az elektronikus rendszerben rögzíti a recept-adatokat, hogy betegének milyen gyógyszert rendelt, és ez az információ a gyógyszertárakban a patikusok rendelkezésére áll. A vények nyomtatott változatát 2018 végéig az orvos minden esetben kötelező jelleggel odaadja a betegnek, hogy a digitális átállás folyamata zökkenőmentes legyen, 2019-től pedig kérésre nyomtatja ki, így továbbra is bárki kiválthatja a gyógyszereket a papírrecept bemutatásával. Azonban a beteg – személy-azonossága igazolásával és taj-azonosítójának megadásával – recept nélkül is kiválthatja a saját gyógyszerét bármelyik patikában. Az új rendszernek köszönhetően a kezelőorvosok és gyógyszerészek látják, milyen készítményeket írtak fel más orvosok a páciensnek, így figyelembe tudják venni a gyógyszerek egymással való kölcsönhatását – emelte ki Dávid Gyula.

Szépvölgyi Réka, a kórház munkatársa a digitális leolvasóval. Az EESZT-be való belépéshez az orvosoknak e-személyi igazolványt kell használniuk Fotó: Pesthy Márton

Az EESZT egy központi adatbázis, nem az intézmények vannak összekötve, hanem az általuk használt programok kommunikálnak a Térrel, magyarázta Szabó Szabolcs, a Csolnoky kórház informatikai vezetője. Hozzátette, a rendszerbe egyelőre a frissen, novembertől keletkező adatok kerülnek, idővel az egyes szolgáltatóknál keletkezett korábbi adatokat is feltöltik. Az informatikai vezető megjegyezte, a beteg élhet digitális önrendelkezési jogával, és az ügyfélkapun keresztül belépve a Lakossági Portálon szabályozhatja, hogy ki férhet hozzá az adataihoz. Azok, akiknek nincs ügyfélkapus azonosítójuk, a kormányablakokban rendelkezhetnek adataik hozzáférhetőségéről és itt ismerhetik meg a rájuk vonatkozó, EESZT-be került adatok és dokumentumok listáját, hívta fel a figyelmet Szabó Szabolcs. A központi rendszer szigorú, 5-ös biztonsági szintű szabályok szerint működik. A rendszer rögzíti a hozzáférést, vagyis azt, ki, mikor, mely intézmény dolgozójaként és milyen adathoz kért hozzáférést, s a sikertelen lekérdezéseket is naplózzák. Az EESZT rendszerébe kórházi medikai rendszeren keresztül az orvosok – ez a Csolnoky kórházban 350 munkatársat jelent – jogosultak belépni, betegadatot csak kezelőorvos vagy a kezelésben aktívan részt vevő orvos kérdezhet le. Az azonosítás kétszintű: az intézményi rendszerbe történő belépés mellett azonosítaniuk kell magukat e-személyi igazolvánnyal és a hozzá tartozó PIN-kóddal is, amelyhez minden ellátóhely kellő számú digitális leolvasót kapott, mondta Dávid Gyula.

Miközben a mindennapi működésben semmilyen negatív változást nem érzékelnek a betegek, az ellátórendszer szereplőinek számos hasznos információt nyújt az EESZT azzal, hogy egységes rendszerben lesznek elérhetők az adatok. Ennek révén az előjegyzési és várólisták kezelése is idővel rendszerezettebbé válhat, jegyezte meg Dávid Gyula. A kórház orvosai a kormányhivatal segítségével könnyített eljárásban juthattak hozzá e-személyi igazolványukhoz a kormányablakokban, hogy a november elsejei indulásra valamennyi orvos rendelkezzen vele, jegyezte meg a megbízott főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!