érdekvédelem

2018.01.19. 17:30

Ki védi meg a motorosokat? Csapó Zoltán Zsolt segít társainak

Élek! Erre gondoltam a műtőasztalon, és azt hittem, ez a legtöbb, ami motoros balesetem után történhetett velem.

Kovács Erika

Csapó Zoltán Zsolt: a biztonságos motorozás alapja a tudás, a vezetéstechnika Fotó: Kovács Erika

Ez igaz volt, de ami ezután következett, minden képzeletet felülmúlt. Úgy éreztem, az esetem rendezése soha nem ér véget, elvesztem a jogi, biztosítási és egyéb útvesztőkben, nem beszélve a költségekről, ezért is volt kedvező, hogy már korábban létrehoztam motorosoknak a közösségi oldalon érdekképviseletet, amelyből mára Motoros Érdekvédelmi Egyesület lett, érvel Csapó Zoltán Zsolt.

-Az aszfalttól, a kórházon és a műtéteken, bírósági tárgyalásokon át nagyon hosszú út vezetett addig, amíg az eset rendeződött a balesetem után. Aztán egy jóbarátom, aki hozzám hasonlóképpen járt, végül válóperes ügyvédnél kötött ki, majd ő is éveken át vergődött a gordiuszi csomóban. Úgy éreztem, mi, motorosok egyedül állunk egy útvesztőben, teljesen tájékozatlanul, és rengeteg időt, meg pénzt elvisz ügyünk a területhez igazán értő szakemberek híján, utal az előzményekre Zoltán. A vérbeli motoros így folytatja, aztán a közösségi oldalon egyre többen írtak neki az egész országból hasonló esetekről, mire létrehozta a motoros balesetekhez értő szakemberekből álló egyesületet, ahol ingyen fogadják a bajbajutottakat. Átnézik ügyüket, majd célirányosan javaslatot adnak nekik arra, hogy hova fordulhatnak.

Csapó Zoltán Zsolt: a biztonságos motorozás alapja a tudás, a vezetéstechnika Fotó: Kovács Erika

Megemlíti, segítenek a gyulafirátóti balesetnél súlyosan megsérült egyik motoros ügyében. Itt egy fiatalember autójával hirtelen áttért a másik, vele szemben levő sávba, és ott több motorossal ütközött, amikor egy fiatal motorosnő meghalt, másik kettő fiatal nő életben maradt, de életük örökre megpecsételődött sérüléseik miatt. A szülők mellé álltak a várpalotai halálos motoros baleset ügyében, ahol egy férfi motorjával ütközött terepjáróssal. A szülők magukra maradtak, az apa átvette fia munkáját is, de nemrég ő is meghalt. Zoltán statisztikákra alapozva beszél arról is, hogy azokban a balesetekben, ahol autós és motoros az érintett, nem a gyorshajtás, hanem nagyrészt az autós az okozó. A tapasztalatok szerint az autós ügyvéddel megy a tárgyalásokra, míg a motoros, mivel hisz igazában, egyedül, aztán gyakran meglepetés éri.

A biztonságos közlekedés érdekében a férfi szerint nagy szükség lenne a KRESZ frissítésére is, mivel a szabályok többsége a hetvenes években készült. Így például arra, mely már több országban működik: amikor az autós meglát maga mögött egy motorost, lehúzódik az út szélére. Ezt is jó lenne tanítani már a tanuló vezetőknek.

Zoltán kiemeli, egyre többen motoroznak az utakon, a közlekedési kultúra ebbe az irányba tart, ezért is van nagy szükség a szabályok átvizsgálására, amelyről már tárgyalásokat kezdtek az illetékesekkel.

A biztonság – mint állítja- minden közlekedőnél fejben dől el. A motorosoknál ott kezdődik, hogy senki ne érezze magát királynak, alázattal üljön a motor, tisztelje a fizikai törvényeit. A közösségi oldalon Zoltán kampányt indított a biztonságról, a tudatos motorozásról, ahol kitárgyalják az összes alapvető feltételt, beszélnek a megfelelő kesztyűről, csizmáról is, majd mindezt megosztják motoros oldalakon. Beszélnek arról is, hogy évente legalább háromszor, tavasszal, nyáron és ősszel biztonságtechnikai vezetésen, külön tanpályákon guruljanak néhányat a motorosok, mert ezekben az évszakokban megváltoznak a közlekedési feltételek, amelyhez alkalmazkodni kell. A biztonságos motorozás alapja a tudás, a vezetéstechnika!

-Örvendetes, hogy javult az utóbbi években a motorosok megítélése. Tudjuk, nem vagyunk sokszor angyalok, és vétlenek sem, de Magyarországon is egyre magasabb szintű közlekedési kultúrát teremtenek meg a motorosok. Ezt jelzi, sokan járnak nagy túrákra, amelyhez alapvető a kitűnő tudás, a higgadt, fegyelmezett közlekedés, a tökéletes felszereltség, hangsúlyozza Zoltán. ke

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!