ponty és fogassüllő

2018.01.29. 11:30

Minőségi védjegyet kapott a balatoni hal

Olcsóbb lett a hazai hal a január elsejétől életbe lépett áfacsökkentésnek köszönhetően, a minőségét pedig már védjegy biztosítja.

Molnár Sándor

A Balatoni Halgazdálkodási Nonoprofit Zrt. által termelt fogassüllő is minőségi magyar halnak számít már Fotó: BHNP Zrt.

A Minőségi magyar hal védjegyet az agrártárca és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) hozta létre. A védjegy a minőségi haltermelést szolgálja, mivel biztosítja a nyomonkövethetőséget, a kiváló minőséget, valamint bizonyítja, hogy magyar termékről van szó. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a buzsáki telephelyén és a Balatonlelle-Irmapusztai Tógazdaságban termelt pontyra és fogassüllőre kapta meg a tanúsítványt.

- A Minőségi magyar hal védjegy elnyerése mindenképpen jelzi azt a munkát és szellemiséget, amit társaságunk képvisel. Elsődleges feladatunk ugyan a Balaton halállományának saját termelésben előállított, ezáltal ellenőrzött minőségű és egészségi állapotú halállományokkal való pótlása, de célunk, hogy a jövőben – a termőterületek további növekedésének is köszönhetően – magas minőségű élő halat tudjunk a fogyasztóknak is kínálni. Ennek a munkának az első, de nagyon lényeges lépcsőjére felléptünk: a hazai haltermelők között elsőként vehettük át ezt a védjegyet – nyilatkozta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonoprofit Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta még, hogy a védjegy odaítélését szigorú vizsgálatok sora előzte meg.

Az igénylését követően a NÉBIH és az Élelmiszerlánc Biztonsági Centrum auditálta a haltermelés körülményeit telephelyenként. Vizsgálták a halterme-lés nyomonkövethetőségét (HACCP rendszer), a rendszeres vízvizsgálat meglétét, a kockázatalapú állategészségügyi rendszer alkalmazását, a hormonok, hormonhatású hozamfokozók, valamint állatgyógyászati célú készítmények használatát. Kritérium, hogy hormonokat, hozamfokozókat nem lehet használni, a szaporítás és nevelés csak hazánk területén történhet. – Mindezeknek társaságunk tökéletesen megfelelt. A halak húsvizsgálatát a MAHAL megbízásából a Bálint Analitika Kft. végezte Budapesten. Itt a hal küllemét, a halhús zsírtartalmát, illatát és a hús állagát vizsgálták. Halaink minden szigorú kritériumnak megfeleltek, így hazánkban elsőként kaptuk meg két telephelyünkön termelt pontyok és süllők után a védjegyet – mondta el Szári Zsolt.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonoprofit Zrt. által termelt fogassüllő is minőségi magyar halnak számít már Fotó: BHNP Zrt.

A vezérigazgató a belföldi édesvízi halfogyasztással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy csak a védjegy megléte vagy nem léte miatt nem lesz növekedés, ellenben a halhús áfájának öt százalékra való mérséklése mindenképpen hozzájárulhat ehhez. A védjeggyel jelölt hal vásárlója biztos lehet abban, hogy ellenőrzött, jó minőségű és ízű, akvakultúrás terméket tehet le a családi asztalra, amiben nem fog csalódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!