ég és föld között

2018.03.29. 07:00

Megújul a veszprémi érseki palota tetőszerkezete

Tavaly augusztus óta zajlik az érseki palota tetőszerkezetének és homlokzatának teljes körű felújítása, mely a Fellner Jakab által tervezett és 1765–1776 között épült palota történetében először valósul meg.

Leitner Vera

A homlokzatot és a nyílászárókat is renoválják

– A munkaterület átadása 2017 augusztusában volt, eddig a teljes munka 60–70 százalékával végeztünk – mondta el Nagy Gábor, a VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. létesítményfelelőse. – Először a fa födémet hoztuk helyre, ugyanis korábbi beázások miatt több helyen károsodott és a fa gerendák meggyengültek. Ezt követően álltunk neki a tetőszerkezet felújításának. Több száz köbméternyi fa anyagot cserélünk ki most a tetőtérben, ennek anyaga jellemzően vörösfenyő – nyilatkozta a létesítményfelelős. A szerkezeti cserét követően elindul a fedés cseréje is, melynek anyaga természetes pala lesz. – Ezen kívül a feladatunk része még a homlokzat felújítása, melybe beletartozik az idők során lehullott párkányrészek helyrehozatala is. Ugyancsak renoválásra szorulnak a nyílászárók, továbbá az épület körüli munkákat, javításokat végezzük el, majd egy teljes felületi festés következik – fejtette ki Nagy Gábor, aki hozzátette, egyes munkafolyamatokat restaurátorok végeznek az érseki palota megújítása során, így fa-, kő- és lakatos restaurátor is dolgozik az épületen. A palota műszaki átadása várhatóan nyáron történik majd.

A felújítások kronológiája

Takács István atya, érseki kancellár az épület korábbi felújításai kapcsán elmondta, a hetvenes években történt egy hasonlóan komplex külső, tetőcserés, illetve homlokzatrenoválás. – Valószínűleg az érseki palota korábbi sárga színét is ekkor festették vissza az eredeti fehérre, melyet ma is láthatunk. A hetvenes években történt az is, hogy az addig használt palát műemlék palára cserélték, mely ma már azonban az azbeszttartalma miatt veszélyes hulladéknak minősül. Most természetes, ásványi pala kerül az érseki palota tetejére.

A kancellár arról is mesélt, hogy a később, a kilencvenes évek elején történt még egy belső és homlokzati felújítás, majd a kétezres évek elején restaurálták az ablakokat és a kődíszeket. A stukkókat, kődíszeket a kilencvenes években meglehetősen elnagyoltan javították ki, így a szakemberek most ezeket is felülvizsgálják, és az eredeti állapotot állítják vissza. Takács István elmondta, a továbbiakban a freskókat is szeretnék restauráltatni, ám ehhez mindenképpen szükséges volt előbb a tetőt, a födémet kijavítani.

Az első alkalom, hogy teljesen megújul a tető

– Ilyen jellegű, a teljes tetőszerkezet újragondolását igénylő felújítás korábban nem történt, ez az első alkalom az épület történetében. A Fellner Jakab által tervezett egyéb épületek, paloták esetében ez már végbement, itt most nyílt rá lehetőség. A tetőszerkezet állapota már nemcsak beázásokkal járt, mely egyrészt a freskókat veszélyeztette, hanem kifejezetten veszélyes volt, az utolsó utáni pillanatban indulhatott el a felújítás.

Kormányzati támogatással

Az érseki palota kiemelt, 1,1 milliárd forint összértékű kormányzati támogatásból valósul meg, melyet mintegy 150 millió forinttal egészített ki az érsekség. – Erre a feladatra az érsekség próbált korábban is pénzösszeget elkülöníteni, ám ez meghaladta a lehetőségeinket. Nyilvánvalóan, amennyire tudtuk, védtük volna az épületet saját erőből is, ám ahhoz, hogy önállóan próbáljuk meg kivitelezni a teljes felújítást, az iskoláktól kellett volna elvonnunk a forrást. Ezért volt hatalmas segítség a kiemelt kormányzati támogatás, melyet 2016 decemberében mint épített örökség kapott meg az érseki palota, mely nemcsak az egyház belügye, hanem egész Veszprém város arculatát meghatározza, és az egész nemzet gazdagodik általa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!