pályázati forrásból

2017.09.28. 17:30

Megújul a fűzfői Irinyi iskola és az almádi gimnázium

Több mint félmilliárd forintot nyert el a tankerület a balatonfűzfői Irinyi iskola és a balatonalmádi két tannyelvű gimnázium fejlesztésére, jelentették be csütörtökön.

Marton Attila

Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, európai uniós pályázati támogatásból 485 millió forintot fordíthatnak a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint 80,5 millió forintot a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium felújítására.

A balatonfűzfői intézmény földszintjén és emeleti részen is négy-négy zeneoktatást szolgáló tanteremmel bővül az iskolaépület. A fejlesztés során elbontják a tornatermet, és egy nagyobb, korszerűbb létesítményt építenek helyette. A támogatásból kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelést kap az épület és megújítják az elektromos hálózatot, valamint akadálymentessé teszik az intézményt.

A pályázati forrásból a balatonalmádi intézmény kollégiumának 22 szobáját teljesen felújítják – megújul a bútorzat, a vizesblokkok, az elektromos hálózat és a burkolat –, valamint kicserélik az iskola tornatermének padozatát, emellett a gimnázium és a kollégium közösségi tereibe új bútorok kerülnek.

Keszey János balatonalmádi polgármester bejelentette, az önkormányzat 142 millió forintot nyert el európai uniós forrásból a kollégium energetikai felújítására. A támogatásból kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtésrendszert, szigetelik a homlokzatot, valamint 150 napelemet telepítenek az épületre.

Fotó: Pesthy Márton

Kontrát Károly (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, az oktatásba szánt forrásokkal a jövőbe fektet be az ország.

Marton Béla balatonfűzfői polgármester felajánlotta, a település intézményeiben el tudják helyezni a diákokat, ha ez a felújítás miatt szükségessé válik. Dudásné Pirik Mariann, az almádi intézmény igazgatója és Polyák István, az Irinyi iskola intézményvezetője köszönetet mondtak a támogatásért.

A beruházások a tanév végén kezdődnek el a projektek előkészítése és a közbeszerzési eljárások lefolytatása után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!