a kürtőskalács illata

2017.12.05. 07:00

Számos programmal színesítik a karácsonyi vásárokat

Karácsonyi vásárt tartanak advent idején megyénk nagyobb városaiban. Nemcsak ajándékok vásárolhatók az apró faházakban, hanem jóféle enni- és innivalók is, sőt, ünnepváró programokat rendeznek az érdeklődőknek.

Borsos Renáta, Müller Anikó Hanga, Marton Attila, Polgár Bettina

Horváth Attiláné Marika unokájával, Nagy Attilával az ajkai vásárban Fotó: Györkös József

A tizenöt éves hagyományt követve, az ajkai önkormányzat szervezésében az Agóra téren idén is megnyílt a karácsonyi vásár. Az ünnepi hangulatról a karácsonyi dallamok mellett a térre szökő kürtőskalács illata, a jászol és az árusok portékái gondoskodnak. A vásárt Schwartz Béla polgármester nyitotta meg. Ünnepi beszédében bemutatta a téren elhelyezett, Jézus születéstörténetét ábrázoló jászolt. Felidézte, hogy a világon az első Assisi Szent Ferenc nevéhez köthető, melyet az olasz mesterember, Combio készített 1283-ban. A karácsonyi előkészületekkel, a megfelelő ajándékok kiválasztásával az ünnep felé haladva a városvezető arra kért minden ajkait, hogy nyissa meg szívét, adja át magát a várakozás örömének. – A lelkek olyan találkozására van szükség ebben a városban is, amelyben jó példát tudunk mutatni arra, hogy milyen szeretettel fordulunk embertársaink felé – mondta az ajkai polgármester.

Horváth Attiláné Marika unokájával, Nagy Attilával az ajkai vásárban Fotó: Györkös József

A művelődési központ igazgatóhelyettese, Vallerné Horváth Andrea az adventi közös gyertyagyújtásokra és az intézmény gazdag ünnepi programsorozatára invitált mindenkit.

Zircen szervezett városi karácsonyi vásár nem lesz az idén sem, de a betérőudvar árusai december 15-17-ig, immár második éve adventi vásárra várják az érdeklődőket, mondták el a főszervezők, Kukoda Elekné és Burai Mária. Nem csupán az udvar kereskedőinek termékeit kínálják, vendégárusokat is hívtak, így kapható lesz csuhé- és szalmadísz – az árus bemutatót is tart -, méz, sajt, kézműves textiláru, kürtőskalács, házi kézműves lekvárok, szörpök és gyümölcsecetek nagy választéka. A vásárt 15-én 10 órakor a Segítő Kezek Háza gondozottjainak ünnepi műsorával nyitják meg, majd zárásig a népszerű bicikló játékot lehet kipróbálni. A vásárba betérőket finom ételek, italok is várják, sült kolbász, hot dog, gyros, melegszendvics, forralt bor, puncs, forró tea, és a karácsonyi hangu-lathoz nélkülözhetetlen sült gesztenye. A szervezők a nyitónapon 18 órától minden betérőt vendégül látnak egy gulyásra, mely becsületkassza jelleggel működik, a bevételt felajánlják a Segítő Kezek Háza részére. A vásár mindhárom napján 10-20 óráig tartanak nyitva.

A főszervezők, Burai Mária és Kukoda Elekné a karácsonyi vásárra készülve tervezik a dekorációt, válogatják hozzá a díszeket Fotó: Müller Anikó Hanga

Balatonalmádiban a korábbi évekhez hasonlóan december első három hétvégéjén tart nyitva a karácsonyi vásár. A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár előtti téren szombaton és vasárnap 15 és 20 óra között várják árusok és gyerekprogramok a családokat, mondta Kovács-Árvai Ágnes, a vásárt szervező he-lyi Tourinform-iroda vezetője. Hozzátette, a program – ahol találkozhatnak és beszélgethetnek az emberek – a helyi közösségépítésben is fontos szerepet játszik. A vásározóknál étel- és italfinomságokat, valamint kézműves termékeket, kisebb ajándéktárgyakat lehet venni. Szombatonként a népi karácsonyi hagyományokat elevenítik meg népzenészek és néptáncosok közreműködésével. A rendezvényt a tavalyi évhez hason-lóan idén is számos gyerekprogram színesíti: a vásár minden napján játszóház várja a kicsiket, december 9-én és 16-án pedig programoz- ható játékokat is készíthetnek az apróságok legoelemek felhasználásával. A vásár utolsó napján kisállat-simogató is várja az érdeklődőket a Vackoló Állatvédő Egyesület jóvoltából. A csoport tagjai adományt gyűjtenek, és felhívják a vásárra látogatók figyelmét a felelős állattartásra.

Pápán az adventi vasárnapokon ünnepélyes gyertyagyújtást tartanak a Fő téren, a karácsonyi vásár pedig december 15-én, pénteken nyílik a Nagytemplom környékén, és öt napon át (december 15., 16., 17., illetve december 22., 23.) várja a látogatókat.

Az érdeklődők egyebek mellett kézműves portékákból, helyi termékekből, ékszerekből, szalmából font és fazekastárgyakból, gyertyákból, kerámiákból, mézeskalácsokból, illetve karácsonyi díszekből válogathatnak. A program elmaradhatatlan része az ünnepi étel- és italkínálat, így többek között forralt bor, meleg tea, kürtőskalács, házi gyümölcslekvárok, gyógynövényszörpök, valamint gyümölcslevek is szerepelnek a kínálatban. A faházak az említett napokon 16 és 20 óra között tartanak nyitva. Emellett december 16-án és 17-én ajándékkészítő játszóház is gazdagítja a programot, és karácsonyi pónifogat közlekedik majd a Fő téren. Az ünnepvárás jegyében a zenés-táncos produkciók sem hiányozhatnak, így az öt nap alatt színpadra áll többek között Wolf Kati, St. Martin, Nyári Aliz és Nyári Edit, Szulák Andrea, továbbá Kökény Attila.

Már feldíszítették a pápai Fő teret, ahol a vásárt rendezik Fotó: Polgár Bettina

A veszprémi adventi vásárban 34 árusítóhelyen 36 kereskedő kínálja portékáját – köztük több mint tíz vendéglátós – november végétől a Kossuth Lajos utcán. A korábbi évekhez hasonlóan ajándéktárgyakat, könyveket, kézműves- és népművészeti termékeket éppúgy találni a kirakodóvásárban, mint játékokat, adventi díszeket és téli ruhaneműket.

A tavalyihoz hasonlóan körhinta, diafilmvetítések és meseolvasások is várják a látogatókat. Péntekenként a Laczkó Dezső Múzeum tart programot a gyermekeknek, szombatonként a Szaléziánum népi játszóházában lehet karácsonyi kézműves-foglalkozásokon részt venni, vasárnaponként a Petőfi Színház művészei adnak műsort.

A veszprémi Illatos Advent programsorozat idén új helyszínnel bővül: december 6-tól 10-ig, 16 és 19 óra között színpadi programokkal, Kabóca játéktérrel és adventi fa játszóparkkal várja a látogatókat a Hógömb formájú rendezvénysátor az Óváros téren. A 14 méter átmérőjű hógömb sötétedéskor különleges megvilágítást kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!