"az ember hosszú idő után most a legmagányosabb"

2018.04.16. 20:35

Vajdasági származású költőnő az idei Sziveri-díjas

Terék Anna költő vehette át a Sziveri-díjat hétfőn a Pannon Egyetemen. Az elismerést 27. alkalommal adták át.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton / Napló

A díjat a Sziveri Társaság 1992-ben alapította a fiatalon elhunyt vajdasági költő, az Új Symposion egykori főszerkesztője, Sziveri János emlékére. Az elismerést olyan pályájuk elején álló művészek kapják, akiknek művészete kapcsolódik Sziveriéhez.

Reményi József Tamás, a díjat alapító szervezet elnöke kiemelte, Sziveri élő költészeti hagyomány, amit jelez, hogy a fiatalabb költőnemzedék tagjai közül egyre többen írnak verseket az ő szellemében. Az elnök köszönetet mondott a városnak és az egyetemnek azért, hogy az elismerés otthonra lelhetett Veszprémben. A díjat Porga Gyula polgármester adta át Terék Annának, aki Benes József képzőművész alkotását és Baráth Ferenc grafikus által készített oklevelet is átvehette. A költő 1984-ben született a vajdasági Topolyán.

Fotó: Pesthy Márton / Napló

A gimnáziumot Szabadkán fejezte be, majd Budapestre költözött.

Terék Anna 2012-ben szerzett pszichológus, tanácsadó és iskolapszichológus diplomát. A szerzőnek eddig négy könyve jelent meg, a legújabb verses kötetét Halott nők címmel tavaly adták ki. Terék Anna elmondta, olyan helyzetben van a világ, hogy az ember hosszú idő után most a legmagányosabb. Úgy vélte, ebből úgy tud kikerülni, ha az ember másokban vagy a világban tükröződik. A szerzőt Orcsik Roland költő méltatta, kiemelve, hogy Terék Anna legújabb kötete a posztjugoszláv vajdasági magyar líra eddigi csúcsa.

Fotó: Pesthy Márton / Napló

A Sziveri János Intézet tegnap szakmai tanácskozást szervezett a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar (MFTK) Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében az irodalmi és kulturális játékelv, játékmetaforika és játéknarratíva témájában. Némedi Lajos alpolgármester köszöntője után Szentgyörgyi Szilárd, a MFTK dékánhelyettese arról beszélt a megnyitón, hogy az irodalmi művek játékossága korábban nem alkalmazott formák és eszközök bevetését jelenti.

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Ladányi István, a konferenciát szervező intézet vezetője elmondta, a játékelv vizsgálata kevéssé kutatott terület, miközben Petőfi, Arany és Weöres Sándor életművében, valamint több kortárs szerző művészetében is fontos szerepet tölt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!