Vörösiszap

2011.03.28. 20:54

Repedések a kazetta tetején - Leállt a külterületeken a vörösiszap szállítása

Devecser - Átmenetileg szünetel a vörösiszap kiszállítása, mivel a hétvégén a kazetta felületén repedések keletkeztek. Az összegyűjtött anyagot depózzák.

Németh F. Bernadett

Minderről Benkovics Zoltán, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka beszélt a Naplónak. Elmondta: a külterületeken összeszedett szennyezőanyagot a 7-es kazetta tetején terítették szét eddig, körülbelül négy méter vastagon. Szombaton azonban repedések keletkeztek rajta, instabillá vált és a teherautók nem tudnak felhajtani rá. Ezért hétfőn a műszaki egyetem munkatársai vizsgálták. A vizsgálati eredménytől függően kezelik a problémát. A vörösiszapot addig a szokásos módon depózzák.
A 7-es kazetta falán nincs repedés, a gátak állapota stabil - mondta el a parancsnok az MTI-nek.

A halastó lecsapolása is tart, de ez lassú folyamat, válaszolta kérdésünkre a parancsnok, még a folyadék sem tűnt el a mederből. Ráadásul folyamatosan fel is töltődik valamennyire, az esőtől és a talajvíztől - ez ugyan segít a pH-ján, hígítja a maró folyadékot, de azt még mindig csak savazás után lehet leengedni a Torna-patakon. A tóban több méter magasan áll a vörösiszap, s benne még járművek is lehetnek. A mentesítés végére, június 30-ig ezt a problémát is megoldják, mondta a parancsnok.

Befejeződtek a tereprendezési munkálatok Devecserben a II-es és az V-ös bontási blokkok területén, így megkezdődhet az itt épülő emlékpark telkének kialakítása - nyilatkozta Benkovics Zoltán kedden az MTI-nek. Az újabb blokkok bontását pénteken kezdik meg, a teljes területet 19 bontási tömbre osztották. Devecserben a vörösiszap-katasztrófa miatt 262 házat kell lebontani június végéig.



Dossziénk az iszapkatasztrófa híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!