Vörösiszap

2013.05.31. 13:46

Polgármesterek meghallgatásával folytatódott az vörösiszap-per

Az érintett települések polgármestereinek tanúkénti meghallgatásával folytatódott a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása pénteken a Veszprémi Törvényszéken.

A bizonyítási eljárás részeként a bíróság az ajkai, a somlóvásárhelyi és a tüskevári polgármestert hallgatta meg a Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő, X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás okozta katasztrófáról. Schwartz Béla (MSZP), Ajka polgármestere fenntartotta a nyomozás során tett vallomásait, közöttük azt, hogy aznap 13 órakor a katasztrófavédelem egyik parancsnokától értesült a gátszakadásról. Tőle úgy tudta, hogy a kolontári polgármester elsőfokú polgári védelmi parancsnokként intézkedett a lakosság menekítéséről és tájékoztatásáról. Utasítást adott a védelmi bizottság összehívására, és azonnal a helyszínre ment.

A polgármester vallomása szerint B. Zoltán elsőrendű vádlott 13.15-kor hívta fel telefonon, majd együtt Kolontárra mentek, velük utazott D. József másodrendű vádlott és K. Árpád tizedrendű vádlott. Az időpontot az elsőrendű vádlott észrevételére végül 10 perccel későbbre tette. Schwartz Béla többször megemlítette, hogy a cég vezetői a helyszínen felajánlották a segítségüket az embereknek. A tanácsvezető rámutatott, hogy erről a nyomozati vallomásában nem tett említést. A polgármester erre azt felelte, a tárgyaláson jóval részletesebben és hosszabban kérdezték, mint a nyomozáskor.

Fejes Péter ügyész kérdésére Schwartz Béla megerősítette, hogy tűzoltót először 13.50 körül látott Devecserben. A polgármester Ajka városnak a tárgyaláson elé tárt és általa jóváhagyott veszélyelhárítási tervén felismerte az aláírását. Közölte: annak tartalmával tisztában van, és ez felelősséget jelent. Vallomása szerint 14 óráig a jegyzőn és az ajkai tűzoltóparancsnokon kívül nem értesített senkit, úgy vélte, ez nem az ő feladata volt. Marton László (Fidesz-KDNP), Somlóvásárhely polgármesterének vallomása szerint hivatalos információt a történtekről nekik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. aznap nem adott, de úgy vélte, ez sem segített volna akkor.

Nyomozati vallomásától eltérően Marton László a tárgyaláson azt mondta, hogy névtelen hívást kapott nagyjából 12.30 körül a gátszakadásról. A kolontári polgármestert többször hívta, de a vonal foglalt volt. Az iszapfolyam fél kettő körül érte el Somlóvásárhelyet, annak levonulása 16 házat érintett. A polgármester tanúkénti vallomása szerint a Mal ottani családoknak felajánlott gyorssegélyét elfogadták, azt kifizették, személyi sérülés nem történt.

A tüskevári polgármester, Molnár Levente (független) a bíróságon azt mondta: a településnek semmilyen szempontból nem kellett kapcsolatban állnia a timföldgyárral, Tüskevárt katasztrófavédelmi szempontból akkor nem kellett besorolni. Fenntartotta a nyomozás során tett azon vallomását, hogy egy ismerőse - akinek kilétére nem emlékezett - hívta 12.30 és 13 óra között azzal, "kiömlött a vörösiszap Kolontáron". Molnár Levente elmondása szerint ő is többször hívta a kolontári polgármestert, de nem érte el.

A két patakkal körbevett falut 15 óra körül érte el az első áradat, majd este 21 óra körül egy újabb hullámban iszaptömeg érkezett - mondta. A tanú az első árhullám levonulásának időpontját a telefonjában tárolt fotóval igazolta, a vádlottak közül csak az elsőrendű vádlottat, B. Zoltánt ismerte fel.

A pénteki napra beidézett Nemes Attila, Somlójenő korábbi polgármestere a nyomozás lezárása óta, 2012 áprilisában meghalt. Tárgyaláson felolvasott vallomása szerint a környező települések polgármestereit ő értesítette telefonon a gátszakadásról. A tárgyaláson a másodrendű vádlott védője indítványozta a polgármestereket a gátszakadásról értesítő ismeretlen személy kilétének tisztázását, a polgármesterek vallomása és híváslisták adatai alapján.

A bíróság ennek helyt adott, mint ahogy az ügyvédek és az ügyész több más bizonyítási indítványának is, így egyebek között hatósági tanúkkal bővül az ügyben meghallgatottak köre. A Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen, a tárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött meg. Az ügy tárgyalása június 17-én folytatódik a Veszprémi Törvényszéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!