Zene

2017.05.30. 08:10

Vidám kocsmapunk tangóharmonikával

Veszprém - A Mad Man's Crew együttes tagjaival első, készülő nagylemezük kapcsán sajátos stílusukról és a fiatal zenekarok lehetőségeiről beszélgettünk.

Leitner Vera

VEN-diákrektorság és -kortesség, utcazenés kalapozások, István, a király a Hall-gatók a Műveszetért Egyesület szervezésében. Elmondhatjuk, hogy a Mad Man's Crew legénységének tagjai mindig ott voltak Veszprém zenei életében, ahol lehetőség adódott fiatalok számára, hogy zenéljenek. Molnár Levente alapító, énekes-gitáros elmondta, az egyetem elvégzése után átmenetileg közös albérletben kötött ki barátaival, Nagy Attilával (tangóharmonika, ének) és Szikszai Tamással (furulya, trombita, ének), innen indult minden. Akkor még akusztikus hangzásban készültek dalfoszlányok gitáron, kelta furulyán és harmonikán.

2015 májusának végén egy balatonfüredi nyárnyitó rendezvényen léptek fel, ezt tekintik első hivatalos koncertjüknek. Ezután csatlakozott a banda basszusgitárosa, Varga János is, aki felvételt készíteni ment a csapat első fellépéséről, később azonban kiderült, ő is szívesen be-szállna.

- Igazából nem tudtam basszusgitározni, sose basszeroztam - meséli Jani, aki kikötötte, ha viszont adnak neki egy gitárt, beáll ő is. - Korábban gitároztam, Tominak meg volt egy basszusgitárja, azon kezdtem el gyakorolni.

2015 nyarára már öten próbáltak. Ekkorra csatlakozott Krajcsi Balázs dobos is a csapathoz, akit Levi - aki maga is részt vett a produkcióban - még az István, a király című előadásban ismert meg. Így lett teljes a Mad Man's Crew, melynek ötfős legénysége a folk-punk különböző stílusárnyalatait vonultatja fel.

- Szerte Európában reneszánszát éli ez a folkstílus, nagy divatja lett a 2010-es évektől Magyarországon is, sokan próbálkoznak vele - mondja el Levi a hozzájuk legközelebb álló műfajról, mely, mint mondják, lényegében kocsmazene, s az alapja, hogy jó hangulatú és vidám. A készülő lemez kapcsán már előre várják a visszajelzéseket, s ha már az értékelésről esett szó, meséltek arról is, miként értékeli tevékenységüket családjuk.

- Először nem vették komolyan, hogy én komolyan veszem, de azóta édesapám néha már lelkesebben áll hozzá, mint én - mondja Levi nevetve. Ates hangszere, a tangóharmonika már önmagában is a családi támogatás jelképe, hiszen nagyapjától sikerült elkérnie annak 1964-ben vásárolt hangszerét.

- Nagyapám nemrég lett 81 éves, és mivel ő még sose látott minket élőben zenélni, lementünk a szülinapjára zenélni. Öregapám úgy meghatódott, hogy elsírta magát.

S hogy mit üzennek a fiúk a most zenekart alapítóknak? Azt, hogy ne adják fel, mert ha összefognak és csinálják, az előbb-utóbb megtérül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!