Zirc

2014.01.06. 14:40

Rajtunk múlik a jövőnk

Zirc - Küzdelmes évet hagytunk magunk mögött, bízom benne, hogy most sokkal nyugodtabb, békésebb, kiegyensúlyozottabb időszak következik - többek között ezt hangsúlyozta a városháza nagytermében tartott újévi köszöntőjében a város polgármestere.

Varga Domokos Péter

Ottó Péter elmondta, ebből a küzdelemből mindenki eredményesen vette ki a részét. Az elmúlt évek nem voltak könnyűek, a 2008-ban elkezdődött gazdasági válság, az egész világot megrengette. Európa a mai napig küzd a válság jeleivel, vannak országok, amelyek ebben a küzdelemben jobban köztük hazánk , vannak, amelyek gyengébben teljesítettek. De szűkebb környezetünkben, mindennapi életünkben észrevesszük-e, hogy jobban teljesítünk? Meggyőződése, hogy igen, ha a szokásos pesszimizmusunkon túllátunk, s nem csak a kritikai szemüvegünk éles.

Az elmúlt időszaknál, sokkal fontosabb az előttünk álló év, az, hogy mit hoz a jövő. Ezt nehéz pontosan megjósolni, de a jelenlegi helyzet optimizmusra ad okot, folytatni kell az együtt megkezdett közös munkát. Mindezeket előrebocsátva indokolt a kijelentés: a jövő elsősorban rajtunk múlik.

A polgármester beszédében röviden értékelte az elmúlt időszakot, visszatekintett az elmúlt évre. Hangsúlyozta viszont, a mindennapokat ki-ki másként látja, ennek megfelelően különböző lehet az elmúlt év történéseinek megítélése is. Sokan, sokféleképpen minősítenék ezt az időszakot, egyéni sorsuk, életük alakulásának függvényében. Akiknél örömteli események következtek be, azok ezeket hangsúlyoznák, szemben azokkal, akiknek rosszabbul alakultak a családi vagy az üzleti ügyeik.

Vörös Kálmán alpolgármester, Dékány Sixtus ciszterci apát, Kovács Zoltán kormánymegbízott, Talabér Márta, a térség országgyűlési képviselője és Ottó Péter polgármester az újévi fogadáson (Fotó: Varga Domokos Péter)

 

A város életében a 2013-as küzdelmes esztendő volt, itt is érzékelték, hogy most mentek végbe a rendszerváltást követő időszak legjelentősebb átalakításai.

Az országgyűlés által diktált döntéshozatali tempó a jogszabályok helyi szintű végrehajtása során is komoly feladatokat és kihívásokat jelentett. Ezek közül Ottó Péter megemlítette például a polgármesteri hivatal átalakulását közös önkormányzati, illetőleg járási hivatallá, a közétkeztetés átalakítását, az intézmények működtetésében történő változásokat. Reményét fejezte ki, hogy mindezeket a városlakók úgy éltek meg, hogy a lehető legkevesebbet vettek észre belőlük.

A következő évre amelyben három választást is le kell majd bonyolítani a polgármester azt kívánta, hogy tudják a város falain kívül rekeszteni a nagy politikai csatározásokat, s legyenek képesek megőrizni az elmúlt évekre jellemző nyugodt légkört. Természetes, hogy különbözőek vagyunk, egyes kérdésekben másképp gondolkodunk, de ennek ellenére egymásban ne azt keressük ami elválaszt, hanem azt ami összeköt bennünket. Közös célunk csak egy lehet Zircen, hogy előre menjen ez város zárta beszédét Ottó Péter.

A fogadáson Kovács Zoltán kormánymegbízott mondott pohárköszöntőt. Ebben többek között utalt a köztársasági elnök újévi beszédére, amelyben a hazaszeretet fontosságát hangsúlyozta. A hazaszeretet apró téglácskákból épül fel, ilyen a település szeretete, a városért, a közösségért végzett munka. Ehhez kívánt mindenkinek sok sikert a kormánymegbízott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!