Ajka

2016.11.10. 06:41

Felrobbantják a táncparkettet az ajkaiak!

Többéves gyakorlás, megyei verseny, országos döntő után teljesült a nagy álom.

Tisler Anna

Dani és Letti ott állt a világversenyen a parketten. Az ajkai Dinamik rock and roll klub junior párosa,  Bárdosi Violett és Poór Dániel a nyáron Riminiben, Olaszországban vett részt az első nemzetközi versenyén. A sorozat október elsején Ljubjanában folytatódott, majd az idei versenyszezon a hétvégén a svájci Schaffhausenban ér véget. Az ajkai versenyzők bekerültek Magyarország tíz legjobb junior párosa közé, így lehetőséget kaptak arra, hogy világversenyen is megmutassák tudásukat. A második versenyt követően már a ranglista első harmadában jegyzik őket.

A két ajkai táncos Ljubljanában a nagyon erős mezőnyben az első kvalifikációs körökből a tizenkilencedik helyen jutott tovább. A negyeddöntő után a 47 induló párosból a huszonegyedik helyen zárták a verseny. Teljesítményük alapján a világranglistán a 97 regisztrált junior versenyzőből a harminckilencedik helyre jutottak fel. Edzőik  Horváthné Baráth Piroska, Horváth Márk és Horváth-Matán Szilvia.

A Bródy gimnázium tizedikese, Dani és a Vörösmarty iskola hetedikese, Letti csaknem egy évtizedes munkája érett be a világversennyel.

Dani elmondta, unokatestvére rockyzott, az ő szerepléseit látva neki is megtetszett. Beiratkozott, majd szorgalmasan gyakorolt. Három évig csak próbákra járt, gyakorolt, míg végül beválasztották  versenyzők közé. Boldogan készült rá. Mint megfogalmazta, a tánc nem csak fizikailag, hanem szellemileg is igénybe veszi, a fellépéseken, versenyeken lelkileg is ott kell lenni. A koreográfiákban akár több száz mozdulatot is meg kell jegyezni, azok sorrendjét, figyelni kell a zenére, a társakra. Egy pillanatra sem lehet elkalandozni. Az izgalom nála csupán addig tart, amíg a színpadra lép. Ott már átadja minden gondolatát a produkciónak. Célja, hogy a legjobbat nyújtsa. Az, hogy épp akkor az mire elég, a zsűri értékítéletétől és a többiek teljesítményétől függ. Daninak és Lettinek még két éve van a junior kategóriában, szeretnék, ha mire kinőnek ebből a korból,  ők legyenek a legjobbak.

Dani és Letti Fotó: Dinamik

A páros egy éve táncol együtt. Elmondták, az a jó, ha a lány alacsonyabb és könnyebb, mint a fiú, az akrobatikát így egyszerűbb csinálni. Fontos, hogy azonos legyen a gondolkodásuk, a céljuk, és mindketten a legjobbat akarják kihozni magukból. Hetente négyszer edzenek, napi másfél órát, szerda a pihenőnapjuk. Hétvégén fellépésre, versenyekre járnak. Svájcba a vasárnapi versenyre már szombaton elindulnak, és hétfőn este érnek haza. Közben utaznak közel kétezer kilométert.

Lettit négy évesen édesanyja vitte el az edzésre. A kislány akkor még nem akart járni. Egy év múlva ismét próbálkoztak. Akkor már örömmel indult az edzésekre, otthon pedig büszkén mutatta, mit tanult. Tehetsége is megmutatkozott, hamar jöttek az eredmények. Lány formációban  táncol, és mellette megkapta párként Danit. Megtudtuk tőle, hogy párban más színpadra lépni. Nagyobb a felelősség, jól kell ismerni a másikat, hiszen szinte még a levegőt is egyszerre veszik.

A rocky látszólag könnyű műfaj, a laza, könnyed mozdulatok mögött rengeteg gyakorlás áll. A két versenyző élete a tanulásból és edzésből áll. Barátokra, szórakozásra csak azokon a hétvégéken van idő, amikor nincs fellépés vagy verseny. Ők mindketten megtanulták, munka nélkül nincs siker. Ma még messze a pályaválasztás, de már tudják, a tánc közelében képzelik el a jövőjüket is. Dani koreográfusnak készül, Letti pedig edző lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!