Ajka

2015.06.15. 17:00

Tabunak számító szerelem

Ajka - A lány aki, nem akarta.. címmel mutatták be a Molnár Gábor Műhely Alapítvány zenés-táncos darabját a Nagy László Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében, melyet a határvédelem megerősítéséről szóló kerekasztal-beszélgetés követett a sérült emberek mindennapjaiban érintett szervek és hivatalok bevonásával.

Szántó Renáta

A színvonalas produkcióban - ami a beszélgetés vitaindítójaként is szolgált - egy modern Ádám-Éva parafrázist láthattak a jelenlévők, melyben a Fogyatékkal élő nők erőszakkezelésére próbálták felhívni a figyelmet az intézmény munkatársai és gondozottjai.

Elfajuló randevú
Fotó: Györkös József

A történet egy sérült lány (Éva) naivitását és kihasználhatóságát helyezi fókuszpontba, aki az interneten ismerkedik meg egy fiúval (Ádám). A lány mindent megígér, hogy szeressék és elfogadják, hiszen ő csak a világhálón lehet olyan, mint mások. A fiú folyamatosan kedveskedik. A randevún azonban minden rosszra fordul. Ádám erőszakossá válik, Éva pedig nem érti, mi történik. A fiú többet akar, a lány önvédelemre kényszerülve tudja csak elutasítani. Ádám megvakul, ám a bíróság mindkettőjüket bűnösnek mondja ki. A végkifejlet fordulatot tartogat, ám a zenés produkció az áldozat és elkövető érzéseit is megdöbbentő nyíltsággal vágja a publikum arcába. Az ok pedig az, hogy a sérült emberek nemi érésével, párkapcsolataival, szexuális igényeivel és becsaphatóságával senki sem foglalkozik. Ez tabu téma napjainkban.

Bűnösök

Pontosan ezért van szükség közös platformok létrehozására, ahol az érintettek és családjaik tanácsot vagy szükség esetén segítséget kérhetnek, s a jogszabályok útvesztőin túl is emberként kezelik őket. Nem minden magánügy, vonták le a konklúziót a beszélgetés után a meghívottak is. Határvédelmet kell biztosítani a sérült embereknek, hogy ne is merüljön fel bennük az a gondolat, amelyet Éva énekelt a darabban: Ki segít majd, ha élni szeretnék?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!