Állatvilág

2014.01.09. 15:54

Énekeltek a kanárik

Idén ismét Veszprém volt a helyszíne az országos énekeskanári versenynek, a főszervező ezúttal is Maróti Béla volt, aki idén leszorult a dobogó tetejéről.

Tremmer Tamás

Létezik a világon egy olyan kanári fajta melynek éneke halk, bársonyosan mély gurgulázásokból áll. A 200 évvel ezelőtt a Német Harz hegységi bányászok által kitenyésztett kanárinak az egész világon énekversenyeket rendeznek. Hazánkban is működik egy kis létszámú, de annál életrevalóbb, családias szervezet a Magyar Díszmadár Tenyésztők Országos Szövetsége Énekeskanári Szakcsoportja. Ennek elnöke a Herenden élő Maróti Béla.

A tavalyi nagysikerű versenyüket is Veszprémben rendezték. Köztudott, hogy eddig az ország különböző pontjait választották az éves országos versenyük helyszínének, gondolhatóan azért, hogy minél messzebbre jusson e nemes kis madár híre, használhatósága. Ámde jó helyszínt találni nem olyan egyszerű, mondta Maróti Béla.

Az országos énekeskanári verseny madarászai. A kép bal szélén Maróti Béla elnök, jobb szélén Neubrandt Gábor, az új győztes

 

Egyes nagyvárosok urbanizációs zajai zavarják a verseny bíráit, hogy kellően tudjanak koncentrálni a madarak előadására. Az Erdei Kisvendéglő a természeti környezet egy szeletkéje a maga téli csendjével. Mivel ez időszakban zárva tartanak, ide kéretőztek be. Az országos énekeskanári verseny bírája a Szatmárnémetiből érkezett Stefan Kaiser volt.

A kollekciók versenyében Neubrandt Gábor (Pilisvörösvár) győzött, másodikként végzett Maróti Béla (Herend), harmadik pedig Fekete Mária (Győr) volt. Egyéni versenyben: 1. Tóth László (Miskolc), 2. Ács György (Orosháza), 3. Fekete Mária.

Maróti Béla gyémántkoszorús mestertenyészete

 

Maróti Béla eddig tizennégyszer volt magyar bajnok, tavalyi győzelme után megkapta a magyar madarászok legnagyobb társadalmi elismerését, a Siroky díjat. Úgy tűnik a csúcsra érkezett, mert az idén már nem sikerült nyernie. Ezt ő egyáltalán nem bánja, hisz azok a fiatalok, akiket éveken át segített, végre feljuthattak a csúcsra. Egyébként nincs baj a madaraival, a január közepi, olaszországi világbajnokságon sokkal jobb teljesítményre számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!