Alsóörs

2014.06.17. 09:27

Évzáró és ballagás az alsóörsi iskolában

Két helyszínen fejeződött be a második református tanév az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda - Utánpótlásközpont tanulói számára: az évzáróra a református műemléktemplomban, a ballagásra az iskola udvarán került sor.

Kovács Piroska

Az tanévzárót a Himnusz és a Szózat eléneklése foglalta keretbe. A község vezetői, valamint a templomot zsúfolásig megtöltő ünneplő diák, nevelő és hozzátartozó jelenlétében először Faust Gyula lelkipásztor igehirdetésének példázatait és követendő tanácsait hallhattuk, majd az iskola harmadikosainak vakációt üdvözlő szavalatát. Ezt követően az intézmény igazgatója, Mészáros Károly mondta el ünnepi gondolatait. Régi idők tudósítási módját idézve, hat képzeletbeli képeslapot olvasott fel. Tanúságuk szerint az iskolában a 2013/14. évi tanévben is magas szintű oktatás folyt, az éves munkatervben meghatározott célkitűzések mindegyike megvalósult. A diákok sikert sikerre halmoztak: tanulmányi vonatkozásban, a község kulturális életében való aktív részvétellel és a sportpályákon egyaránt. Bizonyíték erre a kompetencia felmérés, a 4.1 tanulmányi átlag és az is, hogy senki nem ítéltetett osztályismétlésre. Három tanuló szülői kérésre marad továbbra is az alma mater falai között, a kézilabda okán. Ez a sportág továbbra is meghatározó – mondta az igazgató (miközben sorolta a diákolimpián és más versenyeken elért kiváló eredményeket), de remekeltek az atléták is, a judo pedig új színfolt az iskola életében. A továbbiakban Mészáros Károly a tanulás tárgyi feltételeinek vonatkozásában elért fejlesztésekről beszélt, majd köszönet mondott munkatársainak és a szülőknek, hiszen mindez nem jöhetett volna létre az ő segítségük nélkül.

Egy szép furulyaszóló elhangzása után kitűntetések átadására került sor. Elsőként az a tizenöt tanuló részesült könyvjutalomban, akik tiszta kitűnő bizonyítványt vihetnek haza. Körükbe tartozik: Rozgonyi Gréta, Asbóth Regina, Csordás Laura, Eidmann Elli, Mórocza Fruzsina, Németh Vince Sándor, Asbóth Betti, Nagy Eszter Boglárka, Szalai Hanna, Vérti Máté, Rozgonyi Zsombor, Kozits Patrik, Mórocza Fanni, Eidmann Réka és Halász Attila.

Ebben a tanévben is gazdára talált az egyedi alsóörsi elismerés, az Endrődi plakett: Az év legjobb tanulója Eidmann Réka lett, legjobb sportolója Simotics Mátyás. Az év művészeti díját Mórocza Fanni érdemelte ki. Az idén tovább bővült az elismerések listája: Endrődi plakettet ér az általános iskola nyolc esztendeje sorkán végzett kimagasló munka. Erre 2014-ben Halász Attila volt érdemes.  Az iskola évzárója Faust Gyula lelkipásztor imájával zárult.

A diákok nagy napja az iskola udvarán folytatódott. Apáról fiúra szálló ballagási énekek hangjai közepette érkezett meg az iskola zászlaja, később Simotics Mátyás kötött rá emlékszalagot. A hetedikesek nevében a ballagóktól Gáspár Attila búcsúzott, tanácsokkal ellátva és visszavárva őket, míg az ő nevükben Halász Attila köszönte meg nevelőiknek és a szülőknek, amit értük tettek.  Szorgalommal és becsületes élettel hálájuk meg mindezt – ígérte.

Kedves színfoltja volt a ballagásnak néhány veretes versidézet. Egy - egy mondat csupán, annál több mondanivalóval. A bölcseletek után Mészáros Károly igazgató köszönt el tanítványaitól, akik előzőleg már elbúcsúztak nevelőiktől. Felhívta figyelmüket arra, hogy a felnőtté válás útja szép, ám várják az embert nehezen felismerhető buktatók is. Aki helytáll, azt megjutalmazza az élet. Ehhez álmok kellenek és célok, mert azok adnak értelmet az életnek. A helyes utat egyénileg kell bejárni, a felnőttek csak megmutatni tudják azt. Kérte, hogy a diákok legyenek hálásak szüleiknek, és Pál apostolt idézve azt is, hogy életük során ne fáradjanak bele a jó cselekvésbe. Cserébe azt ígérte, hogy tanáraik és diáktársaik megtartják őket jó emlékezetükben. Ehhez „kapaszkodót” is adott: valamennyi ballagó diákról (becenevén is megszólítva őket) személyre szóló, kedves, szellemes értékelést, amúgy „endődis” módra. A ballagók számára biztosan emlékezetes marad ez a szép, napfényes délelőtt, igazolva az egyik elhangzott idézetet, miszerint „a búcsúzónak minden emlék drága”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!