Korszerűsödnek az intézmények

2018.01.20. 08:30

Beruházások, fejlesztések várhatók idén Balatonkenesén

Szeretnénk olyan beruházásokat megvalósítani, amely mögé öt év múlva is oda tudunk állni – vallja Tömör István polgármester, akit a tavalyi évről és a 2018-ra tervezett fejlesztésekről kérdeztünk.

Leitner Vera

Tavaly megújult a balatonkenesei strand, idén folytatódnak a beruházások a városban Fotó: Nagy Lajos

- Nagy öröm számunkra, hogy strandjainkon csúcsforgalom volt, ami a jó idő és a fejlesztések közös eredményeként könyvelhető el. A Vak Bottyán strandon létesült vízi élménypark rengeteg embert vonzott.

Tömör István polgármester Fotó: Pesthy Márton

- A strandnyúlványon tavaly adtuk át Balatonkenese szívét, mely lakatfallal, padokkal várja a szerelmeseket. Örömmel látom, hogy az ott megfordulók között nemcsak tizen-huszonéveseket találunk, hanem jelen van az ötven-hatvan-hetvenes korosztály is – emelte ki Tömör István polgármester. A reformáció ötszázadik évfordulójára egy Luther Mártont, Kálvin Jánost és Dévai Bíró Mátyást megjelenítő szoborcsoportot állított a település. Lehetőség nyílt továbbá hat utca leaszfaltozására, valamint a lakótelep vizesárkainak kiásására, kitisztítására, s néhány murvázott út felújítására, ezekhez csapadékvíz-elvezető árok készítése.

- Ezeken túl sokat dolgoztunk a különböző pályázatok, beruházások elkészítésével, ebből a szempontból is sikeres volt a tavalyi év: sok pályázatot elnyertünk, idén ezek megvalósítása vár ránk – emelte ki a polgármester, akitől megtudtuk, az iskola, az óvoda és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésén kívül a gyermekorvosi és fogorvosi rendelő, illetve a város szociális lakásainak helyet adó két épület is meg fog újulni energetikai szempontból.

- Idén ezek a feladatok várnak ránk, ezekhez fogjuk megkeresni a megfelelő közbeszerzőket és kivitelezőket. Az idei beruházásoknak több mint négyszázmilliós összköltségvetésük van, emellett megújul a kultúra háza, ami további százmillió forintos fejlesztést jelent, valamint a Kossuth utcát is felújítjuk tizenegymillió forintból. Ezekkel együtt tehát több mint félmilliárd forintot tudunk felújításokra fordítani.

Tavaly megújult a balatonkenesei strand, idén folytatódnak a beruházások a városban Fotó: Nagy Lajos

Az energetikai beruházások két uniós projekt, két Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén, a kultúra háza pedig kormányzati támogatásból valósul meg, az egyes beavatkozásokhoz szükséges további, a folyamat során felmerülő költségeket a város önkormányzata finanszírozza.

Tömör István, Balatonkenese polgármestere elmondta, 2018-ban is megtartanak minden olyan eseményt, mely Balatonkenesén már tradicionálisnak számít: május elseje, gyermeknap, pünkösd, majd a szezonnyitó, melyet minden nyári hétvégét lefedő programsorozat követ, s végül az országos lecsófesztivál, mely egyben lezárja a legforgalmasabb hónapokat.

Természetesen az itt élőkre is gondoltak, a kultúra háza programjai folyamatos ismeretszerzési, kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak az érdeklődők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!