Belföld

2010.06.08. 13:11

Orbán: a kormány minden segítséget megad az árvízi védekezéshez

Budapest - A kormány minden segítséget meg fog adni az árvízi veszély elhárításához - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben, ahol a kormány 29 pontos akciótervének ismertetése előtt először az árvízi védekezésről tájékoztatta a képviselőket.

MTI

A kormányfő napirend előtt azt mondta, minden korábbi ismeretüket meghaladó magas vízállás alakult ki Észak-Magyarországon, hat megyében kellett elrendelni veszélyhelyzetet.

Hozzátette: sokan kényszerültek otthonaik elhagyására.

Kijelentette, a kormány minden segítséget meg fog adni a veszély elhárításához és az emberhez méltó élet feltételeinek újbóli megteremtéséhez. "Senkit sem hagyunk az út szélén" - fogalmazott.

Emlékeztetett, az előző Fidesz-kormány már kényszerült arra, hogy a Tisza által elöntött területeket újjáépítse.

Orbán Viktor elmondta, az együttérzés, a szolidaritás és a segítség kinyilvánításán túl köszönetet mond mindenkinek, aki részt vett az árvízi védekezésben, akár pénzzel vagy energiával.

A miniszterelnök köszönetet mondott a helyi polgármestereknek, a vízügynél, a rendőrségnél dolgozóknak, a hadsereg katonáinak is.

Elmondta, hogy a kormány a büntetés-végrehajtás területéről is rendelt ki embereket a védekezéshez, részben a fogvatartottak őrzőit, részben pedig azokat, akik enyhébb súlyú bűncselekményeket követtek el. Kijelentette: senki sem szökött meg a rabok közül, sőt elől jártak a munkában.

Mint mondta, egy értékelő tanulmány keretében a kormánynak meg kell vizsgálnia, hogy ez a vészhelyzet az államszervezet mely pontjainál mutat rá gyengeségekre, hol kell megerősíteni az államot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!