Belföld

2011.01.21. 14:54

Honosítás: péntek délutánig közel 12 ezer kérelem érkezett

Budapest - Közel 12 ezer honosítási kérelem érkezett péntek délután két óráig az illetékes hivatalokhoz - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság az MTI-vel Wetzel Tamás miniszteri biztos tájékoztatása alapján.

MTI

A tájékoztatás szerint csütörtökön délelőtt érkezett be a tízezredik egyszerűsített honosítási kérelem, és a péntek 14.00 órás adatok szerint 11.889 kérelmet fogadtak be a külképviseletek, az anyakönyvezetők és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai. 
   
Szabadkán, Csíkszeredán, Kolozsváron a legnagyobb az érdeklődés, de további 47 külképviseleten is adtak már be kérelmet. Az igényléseket körülbelül fele-fele arányban nyújtják be a külképviseleteken és Magyarország területén - közölték.
   
Az egyszerűsített honosítási eljárás zökkenőmentesen zajlik, az első három hétben semmilyen probléma nem merült fel. Az eljárás során a hivatalok munkatársai eddig szinte csak pozitív visszajelzést kaptak a kérelmet benyújtó, honosítással élni kívánó határon túli magyaroktól.
   
Egyszerűsített honosítási kérelmeket január 3-tól lehet benyújtani. A kérelmek 2.200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban adhatók be. Wetzel Tamás miniszteri biztos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak.   
   
A mostantól alkalmazandó törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok.
   
A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!