Belföld

2009.07.07. 08:26

Kárelhárítási munkák kezdődtek a szentgotthárdi duzzasztóműben

Szombathely - Kárelhárítási munkák kezdődtek a szentgotthárdi duzzasztóműben kedd délelőtt; a Rába-völgyben levonuló árvíz ugyanis alámosta a szentgotthárdi duzzasztó támfalát, amitől az megbillent - tájékoztatta Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója kedden az MTI-t.

MTI

A támfal helyreállítása azért haladéktalanul szükséges, mert egy esetleges újabb árhullám a város belterületén levő duzzasztómű stabilitását is veszélyeztetné. A mostani árhullám Szentgotthárdon több mint 30 centiméterrel haladta meg az eddigi legmagasabb vízállást. 

Szentgotthárdnál a vízszint június 26-án elérte 506 centimétert, míg négy évtizeddel ezelőtt 470 centimétert mértek. Idén csak a lakosság, az önkormányzat, a vízügyi szervek és a katasztrófavédelem összefogásával volt megelőzhető a nagyobb kár - közölte Nádor István. 
    
Hozzátette: azonnali feladat a szigetközi vízpótló rendszer megrongálódott műveinek a helyreállítása is, hogy amikorra a dunacsúnyi duzzasztás után újra lecsökken az Öreg-Duna vízszintje, biztosítani lehessen a vizet a Szigetköz számára. 

A Dunán az árhullám több helyen megrongálta a medret is. A dunai nemzetközi hajóút parti és úszó kitűző jeleit is mihamarabb helyre kell állítani.
    
A levonuló időszakban a vízügyi igazgatóság figyelőszolgálata továbbra is fokozott feladatot lát, hiszen az apadó ágban is keletkezhetnek beavatkozást igénylő gondok a töltéseken. 

Elkezdődött a védekezési költségek összesítése, a károk és a kártérítési igények felmérése is. Vas megyében eddig 60 millió forintot fordítottak az árvíz elleni védekezésre, a károk elhárítása pedig várhatóan további 50-60 millió forintba fog kerülni
    
Az idei árhullámok során a hazai folyók 853 kilométeres szakaszán volt egyidejű készültség. A víz számos helyen okozott károkat, rongálta a töltéseket, egyéb vízi létesítményeket. 

A Kárpát-medencében a hegyekből lezúduló vizek a síkságra érve összetorlódnak és az év bármely szakában okozhatnak hirtelen kialakuló árhullámokat. Ezért a védműveket fel kell készíteni az újabb árhullámok biztonságos fogadására és pótolni kell a védekezés során felhasznált eszközöket és anyagokat - tette hozzá az igazgató.
    
Vas megyében a készültséget már megszüntették, de a hazai folyók 346 kilométeres szakaszán van még védelmi készültség. Elsőfokú a készültség a Duna Budapest alatti, 120 kilométeres szakaszán és a Rába 29 kilométeres szakaszán. Másodfokú a készültség van érvényben 98 kilométeren a Dunán, Baja térségében és a Lajta 36 kilométeres szakaszán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!