Belföld

2009.08.25. 13:00

Romagyilkosságok - Több száz cigány tervezi kivándorlását

Budapest - Több száz aláírással ellátott kérelemmel fordultak az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökéhez fővárosi és vidéki romák a napokban, hogy segítse kivándorlásukat a népcsoportot ért sorozattámadások és a diszkrimináció miatt - tájékoztatott kedden Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke.

MTI

Kolompár Orbán elmondta: roma származású emberek azt kérik tőle, hogy "olyan igazolást adjon ki számukra, hogy ők  Magyarországon politikai üldözöttek, és sorozatos terrortámadásnak vannak kitéve". A roma vezető közlése szerint erre csak az OCÖ közgyűlésének felhatalmazásával tehet eleget, de mint fogalmazott, nem a kivándorlás, az ország elhagyása jelentheti a probléma megoldását.
    
Az MTI-hez is eljutott egy olyan aláírásgyűjtő ív, amelyen mintegy százötven ember aláírása és adatai szerepelnek az alábbi szöveg alatt: "aláírásommal kinyilvánítom és tiltakozom a magyarországi cigányságot ért sorozatos terrortámadások és diszkrimináció miatt, és ezért Magyarországról el kívánok költözni". Lehetséges célállomásként Kanadát jelölték meg, de Anglia, Svédország, Dánia, az Egyesült Államok és Belgium is szerepel az íven.
    
Az egyik aláíró, Báder András az MTI-nek azt mondta: családja és rokonsága félelemben él a cigányságot ért sorozattámadások miatt, a jövőjük pedig kilátástalan a hétköznapi életben tapasztalható diszkrimináció miatt. Kijelentette: a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjainak elfogása még nem garancia arra, hogy nem lesznek újabb gyilkosságok, fenyegetések a cigányság ellen. Báder András szerint "nem alaptalanul félnek" a vidéken élő romák attól, hogy lesznek követőik a most elfogottaknak.
    
Farkas József, aki szintén aláírta a kérelmet, az MTI-nek úgy fogalmazott: félelemmel tölti el őket, hogy Magyarországon megerősödött a szélsőjobboldal, újraalakult a magyar gárda, és parlamenti tényező lehet a Jobbik a maga radikális ideológiájával. Közlése szerint szervezett formában kívánnak - lehetőleg a tengerentúlra - kivándorolni, ehhez kérnek "politikai segítséget" az OCÖ elnökétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!