Belföld

2009.06.18. 09:24

Vízi polgárőrök járőröznek a Balatonon

Gyenesdiás - A teljes Balatonon járőröző vízi polgárőrség megszervezésébe kezdett a tavaly alakult, eddig a keszthelyi medencében tevékenykedő Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség - közölte az egyesület elnöke az MTI-vel csütörtökön.

MTI

Bozsóky Ferenc elmondta: céljuk az orvhalászat visszaszorítása és a vízi mentés segítése.

A szövetség Gyenesdiás, Balatongyörök és Vonyarcvashegy összefogásával alakult. Bozsóky Ferenc elmondta: mivel csak nyolc halőr dolgozik a területen, szükség van a segítségükre. 
    
Komoly károkat okoz a horgászturizmusnak, hogy a horgászok egyre gyérebb zsákmányra tehetnek szert, aminek egyik fő oka a tó halállományát rendszeresen, olykor szervezetten tizedelő orvhalászat. 

Az egyesület idei legnagyobb fogása egy ezer és két 500 méteres háló felderítése volt, amelyek több mázsányi hal pusztulását okozták - közölte.
    
Az egyesületnek több mint 80 tagja és négy hajóból álló flottája van. Egy szponzor támogatásnak köszönhetően a napokban újabb, villanymotoros csónakkal egészül ki a hajópark. 

A szervezetet a Balaton Fejlesztési Tanács, a hatóságok, az önkormányzatok és több társadalmi szervezet is támogatja, valamint sikeresen indultak pályázati pénzekért is. 

A keszthelyi öbölben rendszeresen szolgálatot adó egyesület szeretné megszervezni a polgárőrök egész tavat lefedő járőrözését.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!