Borosta

2010.10.01. 12:43

A gáz- és riasztófegyver sem gyerekjáték

A férfi nem férfi fegyver nélkül - tartották a vadnyugaton. Az akkori szabadossággal ellentétben ma már bizonyos előírásokat teljesítenie kell annak, aki lőfegyvert, vagy akár csak gáz- riasztófegyvert is akar viselni.

Horváth-Balogh Attila

Az éles lő-, illetve flóbert fegyver birtoklásához ugyanis nagykorúság, büntetlen előélet, valamint vizsga és fegyverviselési engedély szükséges, a gázriasztó fegyverek viszont - szintén büntetlenség mellett, betöltött 18. életév után - otthon szabadon tarthatók.

Ám a közterületen való hordáshoz rendőrségi viselési engedély kell, s akkor is csak rejtve, a ruházat alatt lehet kivinni az utcára  -tudtuk meg Pati Andrástól, az egyik nagykanizsai vadászati üzlet munkatársától.

- Miután a gáz-riasztófegyverek széles körben elterjedtek, s mi is csak ilyeneket forgalmazunk, úgy gondolom, elsősorban ezekről fontos szót ejteni - bocsátotta előre a szakember. - E fegyverek csak és kizárólag gáz-, illetve riasztó lőszer kilövésére alkalmasak, a csőfuratba beépítettek egy menetet, ami megakadályozza, hogy éles lövedék elhagyhassa. De a gáztöltet is lehet veszélyes: egy méteren belül égési sérülést okozhat, rosszabb esetben pedig meg is vakulhat az áldozat - mondta.

 

A piacon a török és német gyártmányok a leggyakoribbak - technikai szempontból bármelyiket választhatjuk, a paraméterek nagyjából azonosak, a minőség és az ár viszont különböző. Utóbbi nagyon eltérő is lehet - ez elsősorban a technikai megoldásoktól, a gyártás során felhasznált anyagok minőségétől függ.

- A gyártók legtöbbje törekszik arra, hogy termékük szinte a megszólalásig hasonlítson az éles lőfegyverekre -  magyarázta. - Ezért nemhogy a laikus,  de még a profi sem mindig tudja megítélni, hogy a másik éppen mit tart a kezében.

 

Méretbeli különbségek is vannak, a kisebbek, amelyek tényleg maroknyiak, elsősorban a hölgyeknek készülnek, ezek egy retikülben is elférnek. A nagyobbakat pedig természetesen férfitenyérhez méretezték. A vásárlók egyébként leginkább a kicsi és közepes méretű fegyvereket keresik, mert a nagyobbaknak természetesen már súlyuk is van.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!