Borosta

2011.12.05. 09:54

Boxer és fecske: ha nyarat nem is csinál, sportoláshoz kényelmes

Alsónemű fronton az ágyékkötő bizonyult a legstrapabíróbbnak, hiszen Ádám fügefalevelét váltva egészen a 19. századig tartotta magát. A „boxerősnek” kezdetben nem elöl, hanem hátul volt a nyílása.

PLT

Ha egy kicsit visszatekintünk az alsónadrág-történelembe, láthatjuk, hogy napjaink férfialsójának ősei az időszámításunk előtti 2900– 2076-ból, a Nílus vidékéről, Egyiptomból származnak. Sokáig rangot is jelzett az alsónemű, a tehetősebbek gazdagon díszített, vászonból készült, térd alá érő, jó minőségű darabokat hordtak, míg a szegényebbeknek csak puritán fazonok jutottak.

A román korban a férfiak hosszú nadrágot, később, a reneszánsz korban pedig bő szabású térdnadrágot hordtak. Ez később fokozatosan átalakult, és megszületett a mai boxeralsóhoz leginkább hasonló rövid alsónemű. Ma már számtalan fazon és szín között válogathatnak a férfiak.

– Az urak általában a párjukkal vásárolnak alsóneműt, a divat és az egyéni ízlés is befolyásolja a választásukat – tudtuk meg Bognár Győzőnétől, az egyik zalaegerszegi fehérneműüzlet vezetőjétől. – Nem engednek különösebb beleszólást, ha egy-egy fazon bevált, nem változtatnak.


– A legkedveltebb alsónadrágfazon a feszülős boxer. A visszafogottabb színeket keresik leginkább, a szürkét, a feketét. Vannak színes, csíkos darabok is, melyeket inkább a fiatalabbak hordanak. A népszerűségi listán a bőszárú boxer a következő, mely kényelmes, laza viselet. Ráadásul a hűvösebb idő beköszöntével ajánlott is a viselete.

Mint megtudtuk, folyamatosan jelen van az úgynevezett „slip” fazonú, a köznyelvben leginkább fecskének hívott alsónadrág.

– Sokan hordják, bár nem nevezném hipertrendinek, de a férfiaknál nem is ez az elsődleges szempont. A kényelem az, ami igazán számít. Sokan viszik sportoláshoz ezt a fazont.

Míg anyagukat tekintve a hölgyek fehérneműi változatosak, addig a férfiaknál szinte minden fazon pamutból készül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!