Borosta

2010.10.07. 09:46

A nyakkendőt is mi adtuk a világnak

Körkép - Talán a nyakkendő az a ruhadarab, aminek megítélése a legjobban megosztja az embereket. Vannak férfiak, akik el sem tudják képzelni ruházatukat nélküle, mások meg a kötelező alkalmakkor is amint lehet, megszabadulnak tőle. Sokunk idegenkedésében valószínűleg szerepet játszik az is, hogy képtelenek vagyunk egy megfelelő nyakkendőcsomót összehozni.

Győrffy Árpád

Bár a nyakkendők elsősorban a férfiakhoz kötődnek, a nők közül is sokan szorosabb kapcsolatot ápolnak velük. Közéjük tartozik a füredi Várayné Goróczi Éva is, aki először a fiának kezdte gyűjteni ajándékként őket, később aztán önállósodott az ügy. Többnyire használtcikk-piacokon vadászik a különlegességekre, de mióta ismertté vált szenvedélye, ajándékba is sokat kap ismerőseitől.

Az elmúlt évben több kiállítást is rendeztek a gyűjtemény válogatott darabjaiból.

A kiállítások érdekessége, hogy minden nyakkendő egy-egy személyhez tartozik. Várayné Goróczi Éva óvodásokat, iskolásokat kért meg arra, hogy egy előre rajzolt körből készítsenek arcot. Ahány rajz, annyiféle ember született, így minden nyakkendőhöz lehetett megfelelő társat találni. A választéknak nagyon szélesnek kellett lenni, hisz minden nyakkendő más és más. Elég, ha csak a leginkább eltérő jegyekre, a színre, anyagra, mintára, formára, hosszúságra gondolunk, s akkor még nem is beszéltünk az olyan különutas megoldásokról, mint a csokornyakkendő gumis rögzítéssel.

Az egyik legutóbbi tárlatot Óbudaváron megnyitó Tarnai Katalin tévés szerkesztő a nyakkendő történetét is feltárta az érdeklődők előtt. Kutakodása szerint már a Római Birodalomban és az ókori Kínában is megtaláljuk a nyakkendők elődjeit, de ekkor még praktikus funkciójuk volt, a nyak védelmét szolgálták.

Az újkori nyakkendődivat elindítását a horvátok tulajdonítják maguknak, de a Tarnai Katalin által ismert források szerint valójában francia alkalmazásban álló magyar huszárok hagyományos nyakravalója tetszett meg a nyugat-európai arisztokratáknak. A horvát eredetről szóló téves információ a huszárok horvát származású parancsnoka miatt terjedhetett el. Ez a horvát szál annyira erős volt, hogy még a név alapja is a nép neve - Croatia - lett, ahogy a mi németből torzult kravátli szavunk is bizonyítja. Valljuk be őszintén, még ez is jobb, mint a nyelvújítás korában javasolt nyaktekerészeti mellfekvenc elnevezés.

Akárhogy is legyen, lekéstünk arról, hogy a Rubik-kocka, Puskás, Bartók és a Túró Rudi mellett a nyakkendő is erősítse ismertségünket, népszerűségünket a világban.

Ha már így esett, ne szomorkodjunk, inkább gyönyörködjünk bennük vagy kínlódjunk velük.

Címkék#nyakkendő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!