Bulivan

2012.09.28. 20:52

303.583.160: Ennyi ember nem tévedhet! Vagy mégis? (videóval)

A Gangnam Style a dél-koreai énekes-rapper, PSY dala, mely internetes mémmé vált, miután több neves amerikai zenész, köztük Robbie Williams és T-Pain is közzétették a közösségi oldalaikon.

Napló Online

A dal minden idők legnézettebb K-pop-videójává vált 49 nappal a bemutatása után, és első helyre került a YouTube legnézettebb videóinak listáján. Jelenleg 303.583.160 letöltésnél tart a videóklip a Youtube-on, mely 3.018.253 embernek tetszik, 133.843 embernek nem.

A videó valójában szatíra, a szöuli gazdagnegyed, Kangnam paródiája.

Íme a videó! Önnek tetszik?

Videó:

 

 

A Gangnam Style Szöul felkapott Kangnam negyedének életmódjáról szól, a negyedet PSY Beverly Hillshez hasonlította egy interjúban. A dalszöveg szerint PSY a tökéletes barátnőt keresi, aki tudja, mikor kell jól viselkedni és mikor kell vadnak és felszabadultnak lenni. A dal és a videó kontrasztját, egyfajta „csavarját” az adja, hogy bár a videóban megjelenő figura a trendi és gazdag Kangnamról énekel és az ottani életvitelhez hasonlítja a sajátját, egyáltalán nem úgy néz ki, és nem is úgy viselkedik. A dal az emberi társadalom sekélyességéről, felszínes voltáról szól.

A dal hátterében egy társadalmi jelenség húzódik meg: Dél-Koreában az 1990-es évek óta hitelből élnek az emberek, sokan a kangnami „álomélet” reményében számos hitelkártyát tartanak fenn a látszat kedvéért. A dalban a kávéivásra történő utalás is ehhez kapcsolódik, Koreában a látszatra nagyon adó, a napi szükségletekre alig költő, de luxuscikkekre bármennyit áldozni hajlandó nők elnevezése töndzsangnjo. Ezek a nők akár hitelt is képesek felvenni, hogy drága kávéházakba járhassanak.

A dalszöveget PSY írta, a zenét Ju Gonhjonggal közösen szerezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!