Bulivan

2011.12.22. 18:47

Hollywoodoo és az Érzések boltja

Veszprém – Trócsányi Gergővel a Hollywoodoo új kislemezéről, a Hangadók zenekar nemzetközi terveiről beszélgettünk, és arról is, hogy miért nem ismerik meg az utcán.

Németh Csaba Miklós

- Novemberben jelent meg Érzések boltja címmel az új Hollywoodoo kiadvány, ami ingyenesen letölthető a zenekar honlapjáról. Korábban is említetted, hogy bejött nektek a kislemez formátum.

- Igen, de alapvetően praktikus okokból. Egyrészt az emberek már nem várnak komplett albumokat, nem állnak sorban a lemezboltok előtt sem, mint ahogy mi a gyerekkorunkban. Manapság csak az érdekes, ha megjelenik egy előadó egy új dallal, majd esetleg utánanéznek a többi dalának is, ami tetszik nekik, azt kimazsolázzák, rátöltik az mp3-kütyüjükre, és mennek tovább. Futószalagon zajlik a zenefogyasztás, ugyanolyan tömegcikké vált a zene, mint minden más. Ennek megvan a jó és a rossz oldala is. Mi nem vagyunk abban a helyzetben, hogy diktálhassunk, egyszerűen alkalmazkodtunk a piachoz, a fogyasztási szokásokhoz. Én persze érzek némi nosztalgiát, én még álltam a lemezboltok előtt az újonnan megjelenő Iron Maiden lemezért. A mostani húszéveseknek ez kimaradt, nekik ez már fura, sőt, teljesen nonszensz lenne.

- A dalírásban, zeneszerzésben is más egy kislemez?

- Más, de igazából a megváltozott életformánkból, szokásainkból is eredt, hogy kislemezt adtunk ki. Korábban összejártunk hetente háromszor-négyszer próbálni a garázsban, ez volt a mindenünk, ráértünk, volt szabadidőnk. Akkor az egy természetes folyamat volt, hogy rövidebb idő alatt több dallal elkészültünk. Ennek is volt jó és rossz oldala, mert gyorsabban haladt a munka, de több volt benne a selejt is. Most viszont hosszabb idő alatt egy viszonylag zanzás anyag készült el. Pláne így hogy távmunkában "dolgozunk", mert a zenekar egyik része Budapesten él, ott van a Hollywoodoo székhelye, én viszont hazaköltöztem Veszprémbe. Most egyszer vagy kétszer egy héten felmegyek próbálni, és akkor hozzuk össze a dalokat. Így lassabban készül, viszont jobban kikristályosodnak az ötletek, mert ami nem tetszik, azt vagy félretesszük későbbre, vagy egyszerűen kidobjuk.

- Gondolom a család, gyerekek miatt is belassultak a dolgok.

- Minden átmeneti időszak. Ez is. A zenekartagoknak pici gyerekeik vannak, ami nagy törődést, odafigyelést igényel. Amikor nagyobbak lesznek a gyerekek, akkor megint lehet egy kicsit több időt fordítani a zenekarra. Most kétségtelenül a rangsor megváltozott, első lett a család, és kicsit hátrébb lépett a zenekar. Ahhoz hogy együtt maradjunk, ezek voltak a feltételek. Mi egy baráti társaságként indultunk el annak idején, az is maradtunk, és mindig hangsúlyosabb volt, hogy a produktum szempontjából mik az elvárások. Most a családi élet dominál, de akadt egy lélegzetvételnyi szünet, és lehetőségünk volt dalírásra. Kihasználtuk azokat a lukakat, időszakokat, amit az élet kínált, és abból szemezgettük össze ezt az öt dalt. De szeretnénk ezt a lendületet megtartani, továbbmenni, és aztán megint egy újabb kislemezzel jelentkezni, csak most már rövidebb idő alatt.

- Azért egy nagylemez is tervbe van véve?

- Persze, nem zárkózunk el előle. Most így alakult, lehet, hogy fél év múlva jelentkezünk egy újabb kislemezzel, de az is lehet, hogy egy év múlva összemazsolázzuk ezeket egy nagylemezzé. Ha lesz olyan kiadói ajánlat, vagy érdeklődés, hogy valaki szívesen kiadná ezeket egy albumba kötve, akkor nem fogunk elzárkózni, hiszen jó dolog eltenni a vitrinbe egy újabb nagylemezt. De a zenekari büdzsé pillanatnyilag azt tette lehetővé, hogy ennyi számot vigyünk a stúdióba, és ezt a formátumot tudjuk megjelentetni. Ez volt a másik praktikus oka a kislemeznek. Jelenleg önjáró a zenekar, ami azt jelenti, hogy nincs kiadói háttér, nincs finanszírozás, vagyis önmagunk fizettük a stúdiózást és a megjelentetést is. Ez is kettős dolog, van jó és rossz oldala. A rossz, hogy nekünk kerül pénzbe, a jó, hogy semmiféle kötöttség nincs, nem kell alkalmazkodnunk senkihez, csak a saját, és valamilyen szinten a közönség elvárásához.

- Apropó közönség, visszajelzések?

- Úgy vesszük észre, hogy a közönség jelentős hányada nagyon szereti az új dalokat, persze voltak kevésbé lelkes visszajelzések is. De ez óhatatlan. Mi úgy érezzük, hogy nem fordultunk ki önmagunkból, az Érzések boltja EP egyenes folytatása volt a Hollywoodoo, maga műfaján belül kísérletezgetős dolgainak. Természetesen az ember nem tud olyasmit letenni az asztalra, ami mindenkinek egyformán tetszik, és persze mi is változunk. Nyilván azok, akik régen szerették a zenekart, már nem biztos, hogy az új anyagot is szeretik, viszont ahogy a jó öreg " target="_blank">Osszián szám mondja, "elmennek százak, jönnek ezrek", úgyhogy mindig akad, aki újonnan felfedezi a Hollywoodoot, beleszeret, és lelkes rajongóvá válik. Közben zajlik a téli turné, következő állomás a balatonalmádi Méj’Víz (december 23., péntek), Veszprém megyében itt mutatjuk be először az Érzések boltját.

- Klip is készült a kislemezhez, plusz vírusvideók.

- A címadó dalhoz forgattuk a klipet, Declan Hannigan rendezésében. Tartottunk kasztingot, ahova barátok, ismerősök is jelentkeztek, így az amatőr műkedvelőtől a profi színészig sok mindenki szerepelt benne. Egy közös ismerősünkön keresztül Szőke András is képbe került, és ő volt annyira rugalmas és jófej, hogy beugrott a klipbe szerepelni. Aztán kipattant, hogy lehetne rövidebb teasereket is forgatni, amelyekben ő ajánlja a lemezt különböző szituációkban. Nem megrendezett, nem átgondolt, hanem villámfelvételek voltak ezek, amelyeket spontán helyzetekből hoztunk ki. Ahhoz képest szerintem jópofák, szerethetőek lettek. 

- "Civilben" az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítványnál dolgozol, ahol érzékszervi és értelmi sérült fiataloknak tartasz készségfejlesztő zeneórákat.

- 2008-ban kerültem az alapítványhoz, ahol már korábban is voltak ilyen jellegű foglalkozások, de én próbáltam aktívabban bevonni a fiatalokat a zenélésbe, és megalakítottuk a Hangadók zenekart, Harangozó Botond és Szirmai Róbert segítségével. Hangszereket kaptak, és nagyon szorgalmasan, ügyesen kezdtek tanulni. Mindenkinek igyekeztünk a képességeihez legjobban illő feladatokat adni. Vázoltuk az elképzeléseket, egyeztettünk, hogy ők milyen zenét szeretnének játszani, és mi is adtunk nekik tippeket. A sérültek világában nagyon jellemző, hogy milyen zenekaroktól, milyen előadóktól játszanak, illetve hallgatnak zenét. Mi egy picit frissítettünk ezen, mert úgy gondoltuk, hogy a huszonéves korosztályukat nem fogják Zorán, Bikini és Republic dalokkal megfogni, ezért elkezdtünk kísérletezni Quimby-vel, Péterfy Borival, Kiscsillaggal, és egyéb kortárs zenékkel.

- Mi volt a kedvencük?

- Nagyon szeretik a Magna Cum Laudétől a Pálinka-dalt. Imádják, és a közönség is imádja, ahogy játsszák. További újdonság, hogy idén májusban Szlovéniában nemzetközi porondra lépett a zenekar, vendégszerepeltünk három alkalommal, és ennek örömére elkezdtünk angol nyelvű dalokat is tanulni.

- Az angol nyelvű daloknál is igyekeztetek kortárs darabokat választani?

- Inkább olyan populáris darabokhoz nyúltunk, amikről azt gondoltuk, hogy mindenki ismeri. Egyelőre egy U2, egy Police és egy Eagle Eye Cherry dalt tanultunk meg. Most pedig egy újabb U2 dallal készülünk. Nem titok, ha elárulom - mert elég messze van Írország –, hogy készülünk Corkba, egy sérült embereknek kiírt dalfesztiválra, és mivel jövőre lesz évfordulója a „véres vasárnapnak”, ezért a Sunday Bloody Sundayt tanuljuk be. Ezen kívül három alkalommal Hollandiába is fellépünk majd.

Nagyon sok minden történt a Hangadókkal még ebben az évben. Ami nagyon szép eredmény, hogy harmadmagunkkal, megosztva, de első helyezést értünk el a Hangfoglaló Hétfő című versenyben, amelyen az ország bármelyik intézménye indulhatott. És itt kell megemlítenem Declan Hannigan nevét még egyszer, aki a klip rendezője volt, de az alapítványból sok kollégámmal közösen dolgoztunk rajta. Hevesi Tamás Egy életen át kell játszani c. örökbecsűjének egy ska-feldolgozásával indultunk a versenyen, és itt fúzióztunk kicsit a Hollywoodooval, mert Szakács Tibor vendégszerepelt a Hangadókban.

A másik fontos esemény volt ebben az évben a (Nem Csak) Sérült Emberek Veszprém Megyei Találkozója, ami már hagyományos rendezvény sérültek napja alkalmából Ajkán. Igyekszünk olyan kulturális eseménnyé fejleszteni, ahol az ép emberek világa felé nyithatunk, és egy integrált rendezvényt hozzunk össze, ahol találkoznak a különböző művészeti ágak – tánc, zene, festészet, költészet, színjátszás. A társintézmények különböző művészcsoportjai készültek egy-egy előadással, illetve részt vett Debreczeny Zoltán veszprémi, és Győrfi András budapesti festőművészek, akiknek egy-egy képe ott helyben árverésre került. A harmadikra – szintén Debreczeny Zoltán alkotása - pedig az interneten lehet licitálni egészen karácsonyig, ezzel is a Hangadók zenekart támogatva.

- Térjünk át a szemmel is látható témára - nem is olyan régen egy komoly műtéten estél át.

- Fontos, hogy erről is szó essen, mert nagyon látványos változásokon mentem keresztül az utóbbi időben – előfordult, hogy meg sem ismertek az utcán -, de nem akarom túlragozni sem. Amit tudni kell, hogy az egészségi állapotom szükségessé tette ezt a beavatkozást. A lényege, hogy látványos testsúlycsökkenéssel jár, de ami fontosabb, hogy az életkilátásaimat, élethosszomat, egészségi állapotomat jelentősen javítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!