Bulvár

2017.01.04. 18:25

Kiss Ádám vallja: sírva vigad a magyar, és alázva tisztel

Pápa - Sírva vigad a magyar, és alázva tisztel - vallja Kiss Ádám humorista, aki legutóbbi pápai vendégszereplése előtt nyilatkozott lapunknak, mesélt a szakmáról, magánéletről.

Polgár Szilárd

A Dumaszínház Roast egy rendhagyó est, melynek során a középpontban a celebek cikizése, égetése, kifigurázása a fő csapás-irány. Ennek pápai előadásán ezúttal Schobert Norbert volt a fókuszban: a fitneszgurut a humor nagyágyúi, így Kiss Ádám, Dombóvári István, Hajdú Balázs és a Szomszédnéni Produkciós Iroda tagjai pörkölték szünet nélkül. A nagy sikerű est előtt Kiss Ádámmal beszélgettünk többek között Fábry Sándorról, Michael Jordanról és a fiatal humorista legújabb szerelméről, Olíviáról.

- A Roast egy rendhagyó Dumaszínház-est, ahol a főszereplőnek olyan életműve van, amit érdemes szétszedni - nyilatkozta a veol.hu-nak Kiss Ádám. - Itt a humoristák egymásra is reflektálnak, és Schobert Norbin kívül egymást is savazzuk. A Roast valójában egy nagy fikatenger, amely a magyar fülnek kicsit ijesztő, néhol durva, ám talán ezért szeretik olyan sokan. Úgy szoktam mondani: sírva vigad a magyar, és alázva tisztel.

Kiss Ádám a Dumaszínház Roast pápai előadásán Fotó: Polgár Szilárd

- Nagy Feró, Ganxsta Zolee és Majka után tehát most Schobert Norbert van a célkeresztben. Hogyan fogadta Norbi a felkérést? Nem tűnik hálás feladatnak öt humorista purgatóriumában pörkölődni...

- Úgy tudom, szívesen vállalkozott rá. Norbiról háromszáz oldal háttéranyagot kaptunk, ez alapján mindenki megírta a saját szerepét. Norbinak mi is írtunk szöveget, hiszen nem várható el, hogy olyan poénsűrűséggel dolgozzon, mint egy humorista. Nem mindig használja az ötleteinket, sokszor a saját feje után megy. Viszont attól egyedi minden előadás, hogy a főszereplő hogyan reagál a bevitt virtuális pofonokra: visszaüt vagy mosakodik.

- Amikor tíz esztendeje berobbant a Dumaszínház, az új generáció érkezése láttán a régi humoristák közül néhányan kicsit húzták a szájukat. Aztán az idő önöket igazolta, Kiss Ádámot éppen a napokban választották meg az év humoristájának.

- Mikor elkezdtük, valóban szúrta a szemét néhány nagy öregnek hogy jön az új generáció. Ez engem nem zavar. Most is jött a Dumaszínházhoz néhány fiatal, akiket segítünk és tanácsokkal látunk el. Mi inkább a Dumaszínház utánpótlásáról gondoskodunk, mint hogy eltaposnánk őket. Az év humoristája díj pedig visszajelzése annak, hogy amit csinálok, az jó. Megtisztelő, mert többek között Kőhalmi Zoltán és Hadházi László mellett ültem a nézőtéren, akik igazi dinoszauruszok a szakmában.

- Fábry Sándor viszont a kezdetektől támogatta az új tehetségeket, önt pedig a legkedvesebb tanítványának nevezte.

- Számomra Fábry Sándor az egyik legnagyobb idol, a mai napig elfogult vagyok vele szemben. Az én szárnypróbálgatásaimnak nagy támogatója volt. Jó pár évig csapattag voltam a showjában, vicceket írtam neki. Sok erőt, rutint és önbizalmat szereztem ott. Évekkel ezelőtt napi kapcsolatban voltunk, most ez már lazább lett, sajnos ritkábban találkozunk. Néha azonban beszélünk telefonon, és a Rádiókabaréban is összefutunk.

- Nem titok, hogy másik nagy példaképe Michael Jordan, a Chicago Bulls legendás kosarasa.

- Igen, most is Jordan-cipőben vagyok - jegyezte meg nevetve a fiatal humorista.- Azokat a cipőket gyűjtöm, amelyekben 1985-től 1998-ig játszott. Nem egyszerű vállalkozás, mert 10-20 éves darabokról beszélünk, de azért már egészen nagy a kollekcióm. Kitartásban, alázatban, szorgalomban Michael Jordan mester és tanár is számomra.

- Megható történetek keringenek arról, hogy nem- egyszer segítette ki nehéz helyzetben lévő barátait, például a Punnany Massif zenekar tagjait.

- Nemcsak zenészeknek segítek, hanem alapítványoknak és konkrét civil személyeknek is. Van egy család, akiket rendszeresen támogatok, és volt, hogy egy kisgyereknek gyűjtöttünk őssejtátültetésre. Azóta is folyamatosan kapjuk a fényképeket, hogyan fejlődik a csöppség. Egyébként ezt akkor is megcsináltam, amikor nem voltam ismert. Ez szerintem leginkább személyiség kérdése. Ha kevesebb pénzem volt, kevesebbel segítettem.

- A tavalyi évben megszületett a kislánya, Olívia, így igazán különleges és szép karácsonya lehetett a családjának. Ha jól tudom, felesége révén határon túli szálak is kapcsolódnak a rokoni körhöz.

- A feleségem építész, szerb-horvát szülők gyermeke. Sok rokonunk van Szerbiában és Horvátországban is. Egy sima nagymama-látogatáshoz két országot kell átszelnünk. Olívia érkezésével teljesen megváltozott az életem, nem is tudom, hogy mit csináltam eddig nélküle. Megszépíti a napjainkat, nemhogy a karácsonyt, de egy sima csütörtök délutánt is. Egyébként Olívia érkezése apás szülés volt, két szülésznővel dolgoztunk, az egyikük nekem segített...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!