Titokban tartották a kubai látogatást

<b>Párizs, Havanna</b> - <em>Nicolas Sarkozy</em> francia elnök különmegbízottat küldött Havannába <em>Jack Lang</em> szocialista párti politikus személyében, hogy felmérje a francia-kubai kapcsolatok megújításának lehetőségét - jelentették be szerdán Párizsban.

MTI

Lang, egykori kulturális miniszter, a nemzetgyűlés külügyi bizottságának tagja már napok óta a kubai fővárosban tartózkodik - közölték az Elysée-palotában. Várhatóan találkozik Raúl Castro államfővel, akinek levelet visz Sarkozy elnöktől. 

- Kubában elkezdődött az átmenet, és ez jó alkalom újra beindítani a francia-kubai kapcsolatokat, párhuzamosan azzal, hogy az Európai Unió felújítja az együttműködést Havannával, az Egyesült Államok pedig átgondolja álláspontját - mondta egy magas beosztású illetékes.

Brüsszelben a hírt kommentálva közölték, hogy minden európai országnak joga van meghatároznia Kubával kapcsolatos politikáját. John Clancy szóvivő kijelentette, hogy az unió jó úton halad a kapcsolatok normalizálása felé.

Lang Havannából egyebek között azt nyilatkozta, hogy "Franciaország kétoldalú alapon, előfeltételek nélkül próbál kialakítani példás és új kapcsolatokat Kubával".

Havannában még nem jelentették be Lang látogatását, amelyet Párizsban is napokon át titokban tartottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!