UV fénnyel fertőtlenítik a pápai ivóvizet

Pápa-Tapolcafő - A Pápai Vízmű Zrt. megrendelésére az UV LIT Budapest Kft. elkészítette az UV fénnyel működő ivóvíz-fertőtlenítő berendezést. Az üzempróbát követő ünnepélyes átadást a víz világnapja alkalmából - tegnap délután tartották Tapolcafőn.

Nagy Imre

A meghívott vendégeket dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Mint elmondta, a tapolcafői vízbázison naponta 12-15 ezer köbméter, kiváló minőségű karsztvizet termelnek ki. 


Dr. Kovács Zoltán polgármester és dr. Lukács Endre vezérigazgató a berendezés bekapcsolásával elindították a néhány hétig tartó próbaüzemet, aminek időtartama alatt a szükséges méréseket elvégzik
(Fotó: Nagy Imre)


A karsztvíz jellegzetessége viszont az, hogy időnként baktérium kerül a vízbe, amit el kell pusztítani. 

Bár a telepszám sosem közelíti meg a kritikus értéket, a fertőtlenítés eddig is szükséges volt. Erre klórozást, klórgázt használtak. 

A túlzott vegyszerhasználat, a klórvegyületek azonban nincsenek jó hatással az emberi szervezetre, ezért az elmúlt évben UV fénnyel működő berendezés mellett döntöttek. 

Az ultraviola fény megöli a vízben található baktériumokat, illetve gátolja szaporodásukat. 

A beruházást, aminek összköltsége meghaladja a tizenhárommillió forintot, a város önkormányzata és a szakhatóságok is támogatták. 

A kivitelezés ősszel kezdődött. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!