Ásatások a várban

Veszprém - Régészei feltárás folyik a Dubniczay-ház és a Ferences templom közötti épületben, a Bíró-Giczey-házban.

Deák Dóra

A Bíró-Giczey-házban 2005 tavaszáig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága működött. A közelmúltban az egyház állami támogatást nyert az épület felújítására és benne a Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központot kialakítására.

A látogatóközpontban várhatóan helyet kap egy bemutatóterem, könyvtárszoba, vetítőterem, de állandó kiállítások, gyermekfoglalkoztató, teaház és kert is várja majd a látogatókat. A felújítás előtt régészeti kutatás folyik a ház udvarában.

A Bíró-Giczey-ház földszinti részét Padányi Bíró Márton püspök építtette 1733-ban, az emeletet pedig Giczey István őrkanonok 1772-ben - tudtuk meg a feltárást végző Rainer Pál régésztől. A püspök építkezése előtt két nemes család háza állt a területen. A feltárás során a sziklafelszínt szerették volna elérni Rainer Pálék, de ez lehetetlen, mert nagyon mélyre kellett volna hozzá ásni.

A falakon látszik három réteg égettség. Az ásatás során XVII. századi zöld mázas, kétfejű sast ábrázoló kályhacsempe darabokat, mag maradványokat, vaseszközöket, állatcsont darabokat és egy ezüst denárt is találtak.

A feltárás során felfedeztek egy kifliszerű, kővel burkolt, murvás réteget is, amiről még nem tudják mi lehetett. Elképzelhető, hogy vízelvezető árok volt, de mivel két ház állt korábban a területen telekhatár is lehetett - tájékoztatott bennünket Rainer Pál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!