Egy kis kuriózum: Doktor compó

Napló - Remek sporthal a compó, amit fantasztikus élmény horogvégre keríteni. Horgászata mellett a gasztronómiai értéke is kiváló, de az uszonyos szemre szintén tetszetős: egyszóval csemege a pecásoknak.

Tremmer Tamás

A compó annyira egyedi és gyönyörű, hogy nem lehet összetéveszteni egyetlen más halunkkal sem. Színe vízterületenként változó. Háta feketészöld, oldalai aranysárgák vagy olajzöld színűek - a hal a feketétől az aranysárgáig számos árnyalatban pompázhat. Annyira szép hal, hogy akváriumi díszhalnak is tenyésztik, többféle színváltozatban.

A nép nyelvén: cigányhal, haldoktor, gyászkeszeg, nyálkás czompó, sárhal, tathal, vargahal, varjúhal, zöldike. Teste vaskos, apró pikkelyekkel borított, nyálkás. Ennek a nyálkának a néphit, gyógyító erőt tulajdonított. Eszerint a sérült halak előszeretettel dörgölőznek a compóhoz, aminek nyálkája elősegíti a sebek begyógyulását. Ha igaz mindez...

Hazánk összes állóvizében megtalálható, de a folyók lassú áramlású szakaszain, csatornákon és holtágakban is fellehető. Kedveli a sekély, iszapos részeket, a dús vegetációjú élőhelyeket, amely kiváló rejteket biztosít számára. Néha teljesen beássa magát a vízinövényzet sűrűjébe, ott találja meg táplálékának nagy részét, vízirovarokat friss növényi hajtásokat, mégis legnagyobb kedvence a vörösszúnyoglárva, amit az iszapból csipeget.

A compó rendkívül óvatos, ezért szinte kizárólag finomszerelékes horgászmódszerrel lehetünk eredményesek. A kapása is finomkodó, viszont a horgon sokáig képes küzdeni, nagyságát meghazudtolóan dolgoztatja meg a horgászt. Remek sporthal, élményszámba megy a szákba terelése.

A kézzel nehéz megragadni, mert a bőre síkos, puha ruhával érdemes megfogni. A hal tisztításakor első benyomás az, hogy igen nehéz megszabadítani a pikkelyeitől. Ezen csak úgy segíthetünk, hogy a megölt halat néhány pillanatra lobogó forró vízbe mártjuk, eztán könnyen meg lehet pucolni. Ez a technika egyébként a sügéreknél is be szokott válni... Gasztronómiai szempontból is értékes, húsa tömött, a legfinomabb békés halak közé tartozik.

Mostanság sajnos nagyon kevés helyen lehet fogni. Valaha a Velencei-tó tele, a Balaton is tele volt compóval. Egy-két várpalotai tóban még találkozhatunk vele. A horgász-, és kuriózum értéket a Balatoni Halászati Zrt. is felismerte, ezért az elmúlt években a faji összetétel és változatosság javítása érdekében kísérleti jelleggel compótelepítések is folytat. Döntse el mindenki maga, öröm, avagy bánat, hogy egy őshonos halat, mint amilyen a compó újra meg kell honosítani a Balatonban.

Címkék#compo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!