Öngyógyító folyamatok - Rehabilitációs, oktatási centrum a daganatos gyerekeknek

Bakonybél – A Tegyünk együtt a gyermekekért országos program keretében idén tizennyolcmillió forint gyűlt össze. A befolyt összegből a kétezer daganatos gyermeket kezelő Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tagintézményei egy oktatási centrumot kívánnak létrehozni a településen.

Kiss Nikolett

A bakonybéli centrum a gyermek onkológusok és a tumoros betegek gyógyításában velük szorosan együttműködő szakemberek illetve az érintett szülők egységes irányelvek és protokollok szerinti képzését lesz hivatott ellátni, hogy minél hatékonyabb legyen a daganatos gyerekek rehabilitációja.  

- Ez egy régi terv. Húsz év tapasztalatát sűrítettem ebbe a programba, amely elsősorban az öngyógyító folyamatokat igyekszik beindítani. Bakonyszücsön, a daganatos betegek rehabilitációs lelki otthonában ennek az alapjait már leraktuk, és alkalmazzuk. 

Tulajdonképpen egy relaxációs, oktatási centrumot szeretnénk létesíteni Bakonybélben. Egyrészt egy jól átgondolt képzéssel a gyógyításban résztvevő orvos csoport szakembereinek illetve az érintett szülőknek segítenénk a betegség kezelésében, az ahhoz való viszonyulásban, az egymással való konzultációban. 

Tehát a belső képzésen lenne itt a hangsúly, amelyben fontos szerepet kapna a tapasztalati úton megszerzett tudás. Másrészt ez a centrum befogadná azokat a beteg gyerekeket, akiknek az állapota még nem, vagy már nem engedi meg azt, hogy nagyobb közösségben töltsék napjaikat. A modell alapja a család. Vagyis egy a nehezén már túl lévő család segítene az éppen a betegséggel küzdő gyereknek és szüleinek. 

Kiscsoportos terápia ez, ebben a formában lehet a legjobban átadni és elsajátítani a betegséggel történő megküzdési stratégiákat – fogalmazott a centrum létrehozását kezdeményező dr. Bakos Tóth Márta, aki egyben a bakonyszücsi otthon vezetője.

A mintegy harminc fő befogadására alkalmas centrum a tervek szerint negyvenmillió forintból készülne el. A bakonybéli önkormányzat évek óta fenntart erre a célra a település központjában egy ingatlant. 

Bakos Márta úgy véli, a kapott támogatásból végre megvehetnék az önkormányzattól a területet és elkezdhetnék a rajta álló ház átépítését. 

– Ez egy ideális helyszín. Kedvezőek az infrastrukturális lehetőségek, a környezet, az erdő közelsége pedig nagy ajándék, én hiszek a segítő természetben – így Bakos Márta. 

A település polgármestere, Baky György elmondta, minden segítséget megad az önkormányzat, hiszen rendkívül fontosnak tartják a súlyos beteg gyermekek utógondozását. 

– Az épület korábban öregek napközi otthonaként működött. Valóban évek óta fenntartjuk az ingatlant, hiszen Bakos Mártáék eddig is jelentős eredményt értek el a daganatos gyerekek rehabilitációjában, a centrum létesítési szándékukat mindenképpen támogatjuk – vélekedett a polgármester.

A Danone Kft. tizenegy éve indította el a szakminisztériumok és önkormányzatok által is támogatott társadalmi programját, amelynek köszönhetően az elmúlt években összesen kétszázhatvan millió forinttal segítették a magyarországi daganatos gyermekek gyógyítását. 

A kezdetekben a beteg gyermekek rehabilitációjának fejlesztését támogatták majd később egyre nagyobb hangsúlyt fektetettek a tumoros gyermekek egészséges és kiegyensúlyozott klinikai táplálkozásának segítésére, hiszen a kezelések során a rákos gyermekek a kemo-, és sugárterápiák miatt, amelyek erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, több, mint kétharmada alultáplálttá válik, köztük jó néhányan súlyos állapotba kerülnek. 

- Az elmúlt években megteremtettük a gyermekek megfelelő klinikai táplálkozásának szakmai alapjait, célunk most az, hogy ezeket a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat egészében bevezessük. 

Ennek a munkának lesz az egyik szakmai központja a Bakonybélben épülő Oktatási Centrum – mondta Dr. Kiss Csongor Professzor, a Magyar Gyermekorvos Társaság Gyermekonkológiai- és hematologiai Szekciójának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!