Erős karakterek, életszerű leírások - Jankovics Éva: Az ötödik napon

A fővárosi Alexandra könyvesházban mutatták be Jankovics Éva veszprémi szerző Az ötödik napon című naplóregényét.

Varga Zsuzsa

Későn író típusú alkotó Jankovics Éva. Ötvenévesen, 2004-ben írta meg első könyvét, amely fiának tragikus halála nyomán született, Öngyilkos lett a fiam címmel. Nem szánta kiadásra, inkább ki akarta írni magából a feldolgozhatatlan fájdalmat. Többek biztatására mégis elszánta magát, hogy megosztja önmarcangoló kínjait azokkal, akik hasonló gondokkal küszködnek. Abban a reményben döntött így, hátha segítséget nyújthat olyan szülőknek, hozzátartozóknak, akik nem ismerik fel szerettükben, gyermekükben a depresszió egyik fenyegető rémét, az öngyilkosságra való hajlamot, sőt, magát a betegséget sem.

A bajai születésű Jankovics Éva könyveinek gerincét főként dokumentarista elemek alkotják. Ez jellemzi Az ötödik napon című regényét is, amelyben bunyevác származású, haldokló édesapjának három kötetes naplóját mintegy családregényként  három generáció mindennapi életének bemutatásával dolgozza föl. Baja máig soknemzetiségű város, ahol jól megférnek szerbek, svábok és bunyevácok. A múlt század elején köttetett vegyes házasságok némelyikében azonban az eltérő kulturális hagyományok, a neveltetés és a szociális háttér még erősen gátat szabott a hosszan tartó együttélésnek és a szükséges kompromisszumoknak.

Jankovics Éva regényében két párhuzamos szálon futtatja a történéseket. A címben foglalt öt nap egyrészt édesapja kórházba kerülésétől a haláláig zárul, a másik pedig a hadifogságot is megjárt és túlélt ember naplójának tartalmát idézi, mindezt családi keretbe foglalva. Erős karakterek, tömör, életszerű dialógusok és leírások jellemzik Jankovics Éva kötetét, amely egyben hiteles ábrázolása is egy, az utókornak kevésbé ismert történelmi korszakról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!