Rokkantság helyett munka - Az új minősítés az egészségkárosodást, az esélyeket vizsgálja

Székesfehérvár - A rehabilitációs járadék bevezetése, az új minősítési rendszer életbe léptetése, és a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) megvalósítása során rengeteg problémával szembesült a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Magas azon rehabilitációs járadékosok száma, akiknél kevés az esély az eredményes rehabilitációra.

Tremmer Tamás

A rokkant és a megváltozott munkaképességű emberek korábbi - a rehabilitációs törvény hatályba lépését megelőző időszakban - társadalombiztosítási és szociális ellátását számos, különféle időpontban, különféle értékrendek alapján megállapított juttatás, támogatás biztosította. Ennek megváltoztatását célozta meg a rehabilitációs járadékról szóló törvény megalkotása, amely a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan ellátórendszer és foglalkoztatás-központú rehabilitációs szolgáltatási és támogatási rendszer kialakításáról határozott, amelyben a rehabilitálható megváltozott munkaképességű személyek számára a foglalkoztatás nyújt megbízható jövedelmet és megélhetést. Ebből következően rokkantsági nyugdíjban csak azok az aktív korúak részesülnek, akik teljes értékű munka végzésére rehabilitációval sem tehetők képessé. Mindezekről Soós Ferenc, a KDRMK általános főigazgató-helyettese tájékoztatott.

A reformfolyamat keretében valósult meg a rehabilitációs járadékban részesülő személyek foglalkoztatását elősegítő támogatások és szolgáltatások meghatározása is. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény módosításával lehetővé vált, hogy a rehabilitációs járadékban részesülők képzésükhöz, vállalkozóvá válásukhoz a Munkaerő-piaci Alapból támogatást kapjanak. A Társadalmi Megújulás Operatív Program projektje is támogatja a rehabilitációban résztvevők elhelyezkedését. 

A régióban a tavalyi esztendőben az első fokú szakértői vélemények száma 1623 volt. Rehabilitációs járadékra összesen 216 embert javasoltak a foglalkoztatási szakértők. Jelentős számbeli növekedés tapasztalható az idei évben: augusztus 31-ig 2865 esetben született első fokú szakértői vélemény. Ez az ugrás a soros felülvizsgálatosok megjelenésével és a nagyszámú új igények benyújtásával magyarázható. Az idei esztendőben rehabilitációs járadékra augusztusig összesen 744 embert javasoltak.

Megyénkben tavaly  december 31-ig kétszáztizenketten, az idei év augusztus 31-ig további háromszázhatvankilencen részesültek rehabilitációs járadékban. Régiós szinten a rehabilitációs járadékos közül augusztus végéig 447 embert tudtak bevonni a TÁMOP programba. 

Az új minősítési rendszer, illetve a rehabilitációs járadék bevezetése szükségessé tette a rokkantsági nyugdíj szabályainak azzal összhangban történő megváltoztatását. A rokkantsági nyugdíjazás rendszere alapjaiban nem változott meg, de az új minősítés nem a munkaképesség általános csökkenését állapítja meg, hanem az össz-szervezeti egészségkárosodás mértékét, a munkaképesség-változást (szakmai munkaképességet), valamint a rehabilitációs esélyeket vizsgálja.

Emellett a rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályait is - a rehabilitációs járadékban részesülő személyekre előírt korlát meghatározásával összhangban megváltoztatták.

 

 

- Az új rendszer négy pillérre épül. Az első és legfontosabb, hogy a minősítési rendszer megteremtése a munkaképesség-változás megállapítása mellett a megmaradt képességeket.
- A második pillér a legalább 50 százalékos egészségkárosodást szenvedett, de rehabilitálható személyek számára ellátást, rehabilitációs járadékot vezet be.
- A szolgáltatások összehangolt fejlesztése keretében minden rehabilitálható személy részére rehabilitációs tervet kell kidolgozni.
- A negyedik pillér a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítése.
A rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályait is alapjaiban megváltoztatták

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!