Tüntetők: egységes erőt képviseltek az emberek jövőjéért

Megyei körkép - Az volt a célunk, hogy egységes erőt mutassunk fel, hogy megmutassuk, Magyarország sorsáról néhány ember nem dönthet.

Napló

Veszprém polgármestere mondta ezt a Kossuth téren, a Parlament előtt tartott szombati tüntetésről, ahol ő maga is személyesen részt vett. A demonstrációt az önkormányzatokat érintő 120 milliárdos elvonás elleni tiltakozásul a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kósa Lajos kezdeményezte. Debreczenyi János hangsúlyozta, az önkormányzati szféra legalább olyan fontos tényező, mint a kormány vagy annak elnöke. Rámutatott, a kormány nem a saját pénzét osztja szét, hanem a valamennyiünk által megtermelt vagy adóként befizetett összeget. 
Sem ő, sem a munkatársai nem gyakoroltak nyomást a hivatal dolgozóira, senkit nem kényszerítettek arra, hogy részt vegyen a demonstráción  emelte ki. Úgy vélte, kulturált módon, fegyelmezett, rendezett tüntetést tartottak, ahol nem történt semmilyen rendbontás vagy brutalitás. A rendőri jelenlétet is visszafogottnak, az alkalomhoz illőnek minősítette.
 
A Kossuth téren lévő polgármesterek és önkormányzati képviselők inkább bizakodóak voltak, mint elkeseredettek - közölte érdeklődésünkre Márton Szabolcs, a herendi testület korelnöke. Elmondta, hogy viszonylag korán felértek Budapestre, a színpad közvetlen közelében, a második sorban állt hét herendi képviselő, valamint azok a szimpatizánsok, akik a megyei városból mentek a demonstrációra. Sokan, több ezren voltak fent a Kossuth téren, mindenki egyetértett abban, hogy a jövő évi finanszírozási javaslat nagyon nehéz helyzetbe hozhatja a településeket.  Mellettünk a Somogy megyei cigány önkormányzat képviselői, valamint székesfehérvári, illetve fejér megyei képviselők álltak, mindenki higgadt volt. Beszélgettünk a közelünkben állókkal, mindenki csatlakozott ahhoz a véleményhez, hogy megszűnt az önkormányzatiság lényege, a döntés lehetősége, mert az állam átvette azt szinte minden téren a településektől, amiket kistérségekbe kényszerítenek. Márton Szabolcs úgy vélekedett: jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy lesz-e foganatja a szombati gyűlésnek, mert minden a parlamentben dől el, de készek újabb demonstrációra. 

- Bár voltak egyeztetések, készültek módosító javaslatok, mint például a gyermekétkeztetés ügyében, de egyelőre nem látok jelentős előremozdulást a 2010-es költségvetés tervezetében, amelynek megszorításai messze meghaladják az önkormányzatok tűréshatárát. A tüntetésen csupán érzékeltetni szerettük volna, hogy mennyi települést érintenek az elvonások. Folytatni kell a kormánnyal a tárgyalásokat  fogalmazott dr. Bóka István Balatonfüred Fideszes polgármestere, aki maga is részt vett a szombati demonstráción.
 
MTI-fotó: Beliczay László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!