Vitorlázás: Bathó Péter Európa legjobbja a byte osztályban

Csopak, Balatonfüred - Bathó Péter, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) vitorlázója nemrégiben Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Imperiában a byte hajóosztály megméretésén.

B. Virág Rita

Az aranyéremmel együtt kvótát szerzett a jövő évi szingapúri ifjúsági olimpiára.

A veszprémi Lovassy László Gimnázium matematika tagozatos tanulója hét éve vitorlázik. Szüleinek volt egy nagyhajója és egy kalóza, ezért már kisgyerekkora óta magába szívta a hajózás szeretetét. Nyolc évesen beiratták egy nyári vitorlás táborba, és attól kezdve a sportág és ő elválaszthatatlanok lettek. Aminek az eredménye most kezd kamatozni.

Csomai József és Sigmond András edzők foglalkoztak és foglalkoznak velem. Eddig optimist, laser 4.7, laser radial osztályokban versenyeztem, az idén pedig már a byteban is - mondta a fiatalember.

A csopaki Bathó Péter már több korosztályos világversenyen részt vett. Laser 4.7-ben világbajnoki harmadik, radialban az idén Európa-bajnoki bronzérmes.

Hollandiában Európa-kupát nyert a 15 éven alattiak között. Legutóbb pedig az olaszországi Imperiában byte osztályban jó teljesítménye következtében Európa-bajnoki címet ünnepelhetett.

- Nehéz verseny volt. Az első nap után még a második helyen álltam, majd másnap már átvettem a vezetést és nem is adtam ki a kezemből a végéig. Elrontottam két futamot is, ezért a célba érkezve nem tudtam, hogy milyen eredményt értem el, ám végül az összesítésben nem találtam legyőzőre - emlékezett. 

- A körülmények sem könnyítették meg a dolgom. Ugyan nekem a nagy szél kedvezett, de szokatlan volt számomra a nagy hullámzás és a tengeri áramlásokkal is meg kellett küzdenem, ami a Balatonon ismeretlen a hajósoknak.

A laser 4.7-ben magyar bajnoki címmel is büszkélkedő Péter Imperiában nemcsak az aranyéremnek örülhetett 23 nemzet 43 egysége között, hanem annak is, hogy kvótát szerzett a jövő évi ifjúsági olimpiára, amelyet Szingapúrban tartanak meg.

Magyarországé a kvóta, ezért még tartanak egy válogatót, ki képviselheti majd augusztusban az országot. Szeretnék ott is megfelelni, s bízom benne, hogy én utazhatok a viadalra - reménykedett.

A csocsóért is rajongó sportolóra jövő februárig fizikai edzések várnak. Ebben az időszakban futnak, úsznak, kondiznak és tornatermi tréningeken vesznek részt.

Péter februárban versenyzik majd először, Franciaországban, majd április végén szintén itt a világbajnokságon. A nyáron Európa-bajnokságot is rendeznek az ő hajóosztályában, azt a Garda-tavon bonyolítják majd le.

*

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alkalommal írta ki az ifjúsági olimpiát vitorlázóknak. A 15-16 évesek versenyét jövő évben augusztus 8. és 20. között Szingapúrban rendezik meg.

Az ifjú hajósoknak mindössze byte hajóosztályban hirdetnek versenyt. Ez az egyszemélyes hajóosztály nem olimpiai kategória. Európát összesen hét fiú és hét lány képviselheti majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!