Meghosszabbítva - Három ország megyéinek együttműködése

Veszprém - A testvérem testvére nekem is testvérem - idézte a közkeletű fordulatot Tamás Sándor, az erdélyi Kovászna megye elnöke a megyénkkel és a franciaországi Maine-et-Loire megyével korábban kötött partneri szerződés 2013-ig történő megerősítésekor.

Győrffy Árpád

A három megye delegációjának egyeztető tárgyalásáról Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke és Talabér Márta alelnök adott tájékoztatást. Mint elhangzott, az eddigi munkát sikeresként értékelik, maradnak a fő együttműködési területek is, legfeljebb hangsúlyokban változnak.

A kulturális kapcsolatok között kiemelten kezelik a régészeti együttműködést, az épített örökséggel való foglalkozást, illetve az építészeti ügyeket. Kovászna megye mozgásszínházával részt vesz egy Maine-et-Loire-ban megrendezésre kerülő fesztiválon, és kölcsönösen rendeznek képzőművészeti kiállításokat is egymás művészeinek anyagaiból.

Az együttműködésnek a jövőben is fontos területe lesz oktatás. Megmaradnak az ösztöndíjak, de az elnyerésüknél feltétel lesz, hogy a támogatott személy olyan területtel foglalkozzon, amit a megyék közötti együttműködésben hasznosítani tudnak. A következő időszakban új feladatként határozták meg a mindhárom megyére kiterjedő iskolai együttműködések kialakítását.

Az együttműködés harmadik fontos területe az ifjúsági csere és a  sport. A három éve működő kosárlabdatábort az idén nyáron Alsóörsön rendezik. Jövőre asztaliteniszben is közös programokat terveznek, és a felsőtagzatosok köztársaság kupájába is bevonnák a két másik megyét.

Tamás Sándor a szociális szakemberek tapasztalatcseréje érdekébe kialakított együttműködés és a kulturális kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta. Christian Rosello, Maine-et-Loire megye alelnöke örömét fejezte ki az együttműködés folyatása miatt. Szerinte a munkát elsősorban a fiatalokra kell építeni, hisz ők veszik át a feladatokat az idősebbektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!