A cukorbetegség ellen

Tihany - Egyre gyorsabb ütemben terjed a cukorbetegség, az országban is a társadalom közel harmada számolhat a betegség valamilyen formájával. Ráadásul a szakma következetesen állítja: jelenleg is több tízezren élnek úgy, hogy nem sejtik, diabéteszük van.

Martinovics Tibor

- Népegészségügyi programra van szükség, amely szorgalmazza a cukorbetegség szűrését - jelentette be a Magyar Diabetes Társaság, a Tihanyban rendezett országos kongresszusán.

- Nagyon fontos, hogy az úgynevezett 2-es típusú cukorbetegséget időben felismerjük, mert így sokkal hatékonyabban megelőzhetők az esetleges szövődmények, a beteg számára sokkal jobb életminőség biztosítható. Ehhez lakossági szintű szűrővizsgálatokra van szükség. Éppen ezért a Magyar Diabetes Társaság az országban először, kockázat-alapú szűrővizsgálatot indított az alapellátásban dolgozók bevonásával. Azt szeretnénk elérni, hogy ez a szűrés legyen része a népegészségügyi programnak - nyilatkozta lapunknak dr. Vándorfi Győző, a megyei kórház diabetes centrumának vezető főorvosa.

A kongresszus főszervezője hozzátette: ma Magyarországon a cukorbetegség és szövődményeinek kezelése egy évben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kiadásainak 13 százalékát teszik ki, azaz évente 174 milliárd forintba kerül a cukorbaj gyógyítása.

A diabetes gyakoribb, 2-es típusú kórformájában szenvedők mintegy háromnegyede szív- és érrendszeri betegségben hal meg, de mára az 1-es típusban is a keringési eredetű szövődmények váltak a halálozás vezető okává. E szövődmények hatékony megelőzése csak a cukorbaj időben történő felismerésével lehetséges - áll a szakmai társaság állásfoglalásában.

A cukorbetegség és idült szövődményeinek társadalmi terhe jelentős mértékben csökkenthető, azonban ehhez  első lépésként  újra kell gondolni a népegészségügyi prioritásokat. Célként szükséges megjeleníteni a cukorbetegség és kezdődő állapotainak megelőzését, a szív- és érrendszeri rizikófaktorok felderítését. A szűrőprogram fontosságát az egészségügyi kormányzat is felismerte, így az alapellátásban immár az Egészségügyi Minisztériumtól kapott központi támogatással indulhat majd el a szélesebb körű szűrés - hangzott el a kongresszuson.

 

A Magyar Diabetes Társaság indította előzetes szűrő program során mintegy kilencezer felnőtt korú, ismert anyagcsere zavartól mentes személyt vizsgáltak meg, 13 százalékuknál találtak valamilyen cukoranyagcsere zavart. A vizsgálatot a serdülőkorúak körében is elvégezték, felüknél regisztráltak a cukorbajra fokozott kockázatot, hat százalékuknál pedig már a cukoranyagcsere kórós elváltozását diagnosztizálták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!