Finomságok a nyárra - Az olvasóink receptjeiből állítottuk össze

A Naplót is kiadó Pannon Lapok Társasága újabb sikergyanús kötettel folytatja a gyorsan népszerűvé vált receptkönyvsorozatát, a napokban megjelent új kiadvány, a Könnyű, nyári ételek könyve 199, azaz minden eddiginél több, az olvasóink által beküldött receptet tartalmaz.

Munkatársainktól

- A Könnyű, nyári ételek könyve is az olvasóinkkal folytatott interaktív kapcsolat kézzelfogható eredménye - mondta el lapunknak Kázmér Judit, a társaság ügyvezető igazgatója. - Ezúttal külön örömünkre szolgált, hogy nemcsak nőktől, háziasszonyoktól, hanem minden eddiginél több férfi olvasótól is érkeztek nagyon jó receptek. Vannak, akik már visszatérő résztvevői a könyvsorozatnak, már az előzőkben is szerepeltek ételeik, mint  a balatonfűzfői Gerendás Lajosnak vagy Kosztelnik Lászlónénak Nagykanizsáról.

A könyvbe bekerülő fogásokat szakértő zsűri választotta ki - Györei István, a tapolcai Gabriella Hotel és Étterem séfje vezetésével - mintegy hatszáz beérkezett receptből. Ezeket "tesztelték", azaz az étteremben elkészítették, a könyvben látható ínycsiklandó fotók ekkor készültek.

- Bízunk benne, hogy az előzőhöz hasonlóan a nyári ízek könyve is sikeres lesz, hiszen ugyanazon értékalapelvek szerint szerkesztettük - hangsúlyozta Kázmér Judit. - Azt hiszem, az egyik titok abban rejlik, hogy ezeket az ételeket bárki elkészítheti, kezdő és gyakorló háziasszonyoknak és főzni szerető férfiaknak egyaránt ajánlhatók. A másik, hogy receptkönyveink a helyi sajátosságokat gyűjtik össze, főként a helyi és az adott szezonra jellemző alapanyagokat használják fel, és rendkívül igényes kivitelben, egyedi képet adnak a dunántúli gasztronómia élő hagyományairól is. Számunkra ez külön érték, hiszen a Pannon Lapok Társasága küldetésének tartja a vidék, a helyi hagyományok megőrzését és bemutatását. A jól használható, egyszerű hétköznapi és vendégváró ötleteket egyaránt tartalmazó kötet valóban a nyár jellemzően dunántúli ízeit tálalja elénk, egyebek közt zöldségekkel, gyümölcsökkel gazdagítja a nyári, általában amúgy is könnyebb étkezési szokásainkat. Számos új, a modern gasztronómiai trendeknek megfelelő, különleges receptet is találunk - mint például a cukkini-, az édeskömény-saláta vagy balatoni fogasfilé dinnyemártásban -, amelyek a családi asztalt, a megszokott ételeket változatosabbá, színesebbé tehetik.  A PLT ügyfélszolgálatain és a kézbesítőknél megvásárolható, illetve megrendelhető könyv 130 oldalnyi receptet tartalmaz és 1990 forintba kerül, de hűségkártyával csak 1490 forintot kell érte fizetni.

- Az olvasóink által beküldött receptek összegyűjtése és közreadása rendkívül jó ötletnek bizonyult, és továbbra is biztatunk mindenkit, mert nem hagyjuk abba - emelte ki a PLT ügyvezető igazgatója. - Tulajdonképpen csupán a nyári ízekből érkezett receptekkel akár egy újabb könyvet is meg tudnánk tölteni, de már a következő kiadványt készítjük elő. A Hal- és vadételek könyvének megjelentetését ősz elejére tervezzük,  ezúttal is több mint hétszáz olvasói recept közül válogathattunk.

A Könnyű, nyári ételek könyvébe tizenkilenc Veszprém megyei olvasónk receptje került be. Őket hívta meg a minap lapunk főszerkesztője, Barták Péter egy könyvbemutatóval egybekötött  beszélgetésre. Tizenöten tudták elfogadni a Napló meghívását, s közülük tízen már az előző három receptkönyvünkben is szerepeltek a kedvenc ételeikkel.

- Igen fontosnak tartjuk az olvasóinkkal kialakított élő kapcsolatokat - fejtette ki lapunk főszerkesztője. - Hiszen olyan kényes kérdésekkel is foglalkozunk az újságban, mint például a drogfüggőség és annak lehetséges gyógyítása. Rendszeresen szervezünk pályázatokat az ifjabb korosztálynak is. Idén mi is csatlakoztunk az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghirdetett Erdők évéhez, és ennek keretében erdővédő programot indítottunk. Ebben bemutatjuk a megyében működő erdőgazdálkodókat és választ keresünk a témával kapcsolatban az olvasóink által felvetett kérdésekre. Erdővédő programunkban rajzpályázatot is hirdettünk gyerekeknek, melyre nyolcszázkilencven pályamunka érkezett, többségük egyedi, érdekes.

Főszerkesztőnk elmondta még, hogy a mostani könyv a negyedik, kizárólag az olvasóink  receptjeit közlő kiadványunk. A témák szerint ösz-szeválogatott kötetek sorában ez a harmadik. Az első a Desszertek könyve volt, melyből már a negyedik utánnyomást adjuk közre. A második a Hagyományos ételek könyve, ami iránt szintén nagy az érdeklődés, itt is hamarosan újabb utánnyomást kell megrendelnünk. Az új kötet, a Könnyű, nyári ételek könyve ezekben a pillanatokban is használható, hiszen most kezdődött csak a csillagászati nyár, jönnek a forró napok, melyeken csak könnyű és friss falatokra vágyunk. Mi magunk is ellenőriztetjük, hogy a receptek valóban elkészíthetők-e úgy, ahogy kaptuk őket. Most Györei István, a tapolcai Gabriella Hotel és Étterem konyhafőnöke készítette el az ételeket.

A receptküldők természetesen azonnal megkeresték a saját ajánlataikat és meg is vitatták, hogy az adott ételnek még hány változatát ismerik. A csopaki Jancsóné Piller Mária az általa beküldött kapormártásban átsütött töltött cukkini receptjében hibát fedezett fel. A hozzávalók között tévesen jelent meg a mértékegység. A mártáshoz hét centiliter olaj kell, de a kötetben hét deciliter szerepel. Kéri, hogy aki olvassa ezt a cikket és be is akarja szerezni a könyvet, az javítsa ki magá-nak ezt a hibát. Az étel leírása a 46. oldalon található. Az eddig megjelent összes kötetünkben szerepeltek a veszprémi Berei Ferencné receptjei, most is több étele került be a válogatásba. A fiatal lányok között szintén van olyan, aki szívesen főz, de nem a gasztronómiában dolgozik. Ilyen például a nagyesztergári Kovács Anett, aki szintén nem először került be a válogatásba. Falubélije, Somogyi Tiborné viszont most először küldött nekünk receptet, és máris sikerült bekerülnie. Molnár Attiláné Révfülöpről küldött be néhány jó ételt. Róla tudjuk, hogy nagyon szeret főzni, és több receptjét is közöltük már a Napló konyhájában, de nem gondolta korábban, hogy reagáljon a felhívásunkra. Most a barátai és ismerősei rábeszélésére küldött néhány receptet nekünk. Dr. Kovács Éva veszprémi olvasónk egy vegyes nyári salátát küldött, s olyan szerencsés volt, hogy ő kaphatta meg a társaságunk egyik ajándékát. Gerendás Lajostól megtudtuk, több száz receptet gyűjtött össze, főleg erdélyi útjain, kész szakácskönyvei vannak.

Friss és ropogós alapanyagok

A nyári ételek döntő többségének alapanyaga friss zöldség és gyümölcs, erdei gomba, és a húsfélékhez is zöldségből készült köreteket ajánlanak. Ha gyakrabban használjuk ezt a kötetet, azzal az egészségünket is óvjuk, hiszen régen köztudott, hogy aki több zöldséget és kevesebb húst fogyaszt, azt inkább elkerülik a betegségek. Az alapanyagok döntő  része beszerezhető a piacokon, s még szerencsésebb az, aki saját kertjében tudja megtermelni a fazékba valókat. A friss magyar zöldségnek, gyümölcsnek nincs párja.

 

Szeretem a szakácskönyveket, annak ellenére, hogy szinte soha nem főzök belőlük meg egyetlen ételt sem úgy, ahogy ott le vannak írva. Vannak olyan receptgyűjtemények, amelyeket a nyelvük, stílusuk vagy a már nem ismert alapanyagaik miatt lapozgatok. Akadnak olyanok, amelyekből csak ötleteket merítek, mert minden jó receptgyűjteményben vannak apró trükkök, melyekkel még jobbá tehetjük az ételt, vagy csak olyan fűszereket használnak, amit mi abba az ételbe soha nem tennénk bele. A háziasszonyok receptjeit jobban szeretem, mint a híres szakácsokét. Ők profik, a leírások többsége is a szakácsoknak szól, nem a naponta főző háziasszonyoknak. A Pannon Lapok Társasága szakácskönyvei olyanok, amelyeket akár a trükkökért, akár az ötletekért, akár a heti étrend összeállításakor érdemes fellapozni. Ezeket bárki bármikor meg is tudja főzni, és nem vall szégyent.

Varga Ibolya

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!