Balatonfüred, a vendégváró város

Balatonfüred – A XVI. Országos Főépítészi Konferencia szervezői jól döntöttek, amikor a Vendégváró vízpartjaink címmel szervezett háromnapos tanácskozásukhoz a várost választották helyszínként.

Győrffy Árpád

Így köszöntötte a szerda délutáni megnyitón a résztvevőket Háry Lenke. Az alpolgármester a szakemberek figyelmébe ajánlotta az elmúlt évek fejlesztéseit, amik talán bizonyítják, hogy jó úton járnak a Balaton, az épített környezet és a turizmus harmonikus együttélésének keresésében.

A konferencián közel kétszáz városi, megyei, illetve állami főépítész és a kapcsolódó területeken dolgozó más szakemberek a szakmai kérdések megvitatása mellett a terület kormányzati illetékeseivel a funkció jövőjérôl is szót váltanak a közigazgatás és az önkormányzatok átalakítása kapcsán.


A tanácskozás nyitányaként három kiállítást is nyitottak a Kisfaludy Galériában. Az Értékteremtő vízparti fejlesztések című anyag a Duna és a nagy tavaink partján tervezett, illetve már megvalósult projekteket mutatja be. A Balaton retró című kiállítás az 1960-as és ´70-es évek építészetéből emel ki néhány mozzanatot, a Népi örökségünk című összeállítás pedig Sisa Béla és társai épület-helyreállításaiból ragad ki néhány mozzanatot.

A kiállításokat megnyitó szakemberek dicsérően szóltak az elmúlt években lezajlott füredi fejlesztésekrôl. Név szerint is kiemelték András István Hild-díjas városi főépítész érdemeit.

A konferencia csütörtöki előadói között lesz több más mellett dr. Korzenszky Richárd tihanyi perjel, aki az identitástudat, hit öszszefüggéseiről szól, dr. Feketéné dr. Fényi Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője Gyógyító Magyarország és az Új Széchenyi-terv címmel tart ismertetőt, dr. Barsiné Pataky Etelka kormánybiztos a Dunastratégia építészeti vonatkozásait mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!