Tíz éve a terror árnyékában

A World Trade Center tornyainak lerombolása a 21. századi történelem első globális hatású eseménye volt, mely egyaránt hatással volt a gazdaságra és az emberek gondolkodására.

Tiger Szabolcs

Tíz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én 19 arab terrorista eltérített négy utasszálító repülőgépet az Egyesült Államokban. Két Boeung 767-es géppel a New Yorkban találhatóVilágkereskedelmi Központ 110 emeletes ikertornyaiba csapódtak. Az American Airlines 11-es járata délről repült át Manhattan felett, majd közel 710 kilométer pe rórával repült bele az északi, 1-es számú torony északi oldalába, reggel 8 óra 46 perckkor. Tizenhét perccel később a United Airlines 175-ös gépe délnyugatról, a New York-i kikötő felől érkezve a 2-es épület déli falát találta el 870 kilométer per órával.

Az alábbi videón állítólag az összes, az eseményről készült filmanyag megtekinthető.

A harmadik repülőt, az American Airlines 77-es járatát a terroristák az arlingtoni Pentagon épületébe vezették, s tettek abban komoly károkat, míg a negyedik gépen az utasok fellázadtak a gépeltérítők ellen mire azok a United Airlines 93-as járatával a földbecsapódtak Shanksville-teleülés mellett. Az elemzők úgy vélik, a terroristák célja a 15 percre lévő Washington, azonbelül is a Capitolium lehetett.

 

 

A katasztrófák idején George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, Sarasota megyében, Floridában tartózkodott. Az Emma E. Booker általános iskola diákjait látogatta meg épp. Itt értesült a repülőgépek becsapódásáról.

 

Mindeközben New Yorkban a mentőegységek megkezdték munkájukat az ikertornyoknál. A New York városi tűzoltóság 200 egységet rendelt a helyszínre, a rendőrség riadóztatta a vészhelyzetre szakosodott csapatait valamint a légi egységeit. A mentés kezdeti szakaszában a két hatóság nem működött együtt megfelelően - problémák voltak a rádió kommunikációban - így a tűzoltókhoz nem jutott el az evakuálási parancs, mikor az épületek a komoly szerkezeti roncsolódás hatására összedőltek. A déli torony 56 percen át égett, 9 óra 59-kor rogyott össze, az északi 102 perc lángolás után, 10 óra 28 perckkor adta meg magát.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: A déli torony

A déli torony:

A déli torony:

A déli torony:

 

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Az északi torony

Az északi torony

Az északi torony

Az északi torony

 

 

A Világkereskedelmi Központ hetes számú épülete az északi toronyból rázúdúlt törmelékek hatására komoly károkat szenvedett, kigyulladt, majd délután 5 óra 21 perckkor szintén összedőlt.

A támadások hatására az USA határain belül minden repülőt azonnal  a földre kényszerítettek, a nemzetközi járatokat visszafordították vagy Kanadába és Mexico-ba irányították. Három napig teljes légtérzár volt érvényben az országban. A terrortámadásban 2996 ember veszítette életét. A 19 gépeltérítőn túl 246-an haltak meg a négy repülőgép valamelyikén, 2606-an az ikertornyoknál és 125-en a Pentagon épületében. A becsapódás után  a helyszínre érekző segítségből 341 tűzoltó, 10 mentős, 23 rendőr és 37 kikötői rendőr veszítette életét. A lángoló épületből legkevesebb 200 ember ugrott ki a füst és lángnyelvek elől a biztos halálba.

Az amerikai elnök néhány órával később mondta el a nemzethez címzett beszédét a televízióban.

 

Az amerikai hírszerzés nemsokkal a támadás után már biztosan tudni vélte, hogy a támadásért az Al-Kaida terrorszervezet és annak vezetője Osama bin Laden a felelős. George W. Bush szeptember 20-án,a kongresszus elött tartott beszédében hivatalosan is meghirdette a globális háborút a terrorizmus ellen. Az USA és Nagy-Britannia által vezetett katonai akció elsődleges célpontja Afganisztán volt, információk szerint itt szervezett magának jelentős tábort az Al-Kaida és itt rejtőzött el bin Laden is. Habár a terrorista vezért 2011. május 2-án megölték, a nemzetközi csapatok a mai napig harcolnak az iszlamista tálibokkal.

A négy repülőgép-katasztrófa területét rekordgyorsasággal tisztították meg, s ott mára különböző emlékhelyeket alakítottak ki. New Yorkban, a Gorund Zeronál - így hívják a két ikertorony helyét, melyet 2002. májusára raktak rendbe - két óriási, az égbe lövellő fénynyaláb emlékeztet a valaha ott állt épületekre.

 

Nem mehetünk el 2001. szeptember 11-e mellett úgy, hogy nem beszélünk az ugyancsak rekordgyorsasággal szárnyrakapó konspirációs elméletekről. Az amerikaiak jelentős - egyes források szerint 30 - százaléka úgy véli, hogy a terrortámadásokban valamilyen módon az amerikai kormányzatnak is benne volt a keze. Vannak, akik szerint csak nem tette meg a kellő védelmi intézkedéseket míg mások tudni vélik, maga a kormány követte el a támadásokat, nem az Al-Kaida.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: 11 furcsa tény a terrortámadás kapcsán

Íme tizenegy furcsa tény a terrortámadás kapcsán:

Íme tizenegy furcsa tény a terrortámadás kapcsán:

Íme tizenegy furcsa tény a terrortámadás kapcsán:

1, A WTC 7-es számú épülete rendkívüli pontossággal, szinte egyhelyben dőlt össze - ahogy az fentebbi videónkon is látható - nem okozva kárt a szomszédos épületekben. A rejtélyes - a spekulálók szerint professzionálisan felrobbantott - épület összedőlésről a 9/11 Bizottság - mely a teljes katasztrófa kivizsgálását volt hivatott elvégezni - 571 oldalas jelentésében nem említik a 7-es épület összedőlését.

2, Ugyanez áll a két ikertoronyra is, miszerint sem előtte, sem azóta nem dőlt össze így acélszerkezetes építmény tűztől. S a repülőgépek üzemanyaga, a kerozin sem lett volna képes a tartópilléreket megolvasztani. Itt is irányított robbantást gyanítanak, akik nem hisznek a hivatalos álláspontnak.

3, Az épületek acélpilléreit a robbanások hatásainak teljes kivizsgálása nélkül a tengerentúlra szállították és beolvasztották.

4, Amennyiben az USA-ban egy repülővel megszakad a kapcsolat, rutinszerűen a vadászgépek 20 percen belül megkeresik azt a levegőben és kapcsolatba lépnek vele. Azonban 2001-ben 2 órán keresztül nem történt meg.

5, A titkosszolgálat számos szabályt megszegett, mikor hagyta, hogy George W. Bush az általános iskola osztálytermében, "nyílt terepen" maradjon, miközben tudták, hogy az USA-t megtámadták. Ilyenkor a lehető leghamarabb óvóhelyre kellett volna szállítaniuk az esetlegesen célpont elnököt.

6, Azonosítatlan befektetők milliókat kaszáltak az amerikai légitársaságok részvényeivel.

7, A szeptember 11-i támadásokkal kapcsolatban számos figyelmezetés érkezett már hetekkel korábban, ám ezeket, valahogy, mindvégig figyelmen kívül hagyták a szakértők.

8, A BBC és a The Guardian is cikkezett róla, hogy számos a közzétett fotókról azonosítható gépeltérítőt láttak élve és egészségesen napokkal a terrortámadás után.

9, A Bush-kormányzat 441 napig halogatta a 9/11 Bizottság felállítását, miközben ez más esetekben - Pearl Harbor, vagy a JFK gyilkosság - egy hétnél kevesebb időt vett igénybe.

10, A Shanksville-nél a földbe csapódott negyedik repülőgépből állítólag semmi sem maradt. Sem roncsok, sem maradványok. Semmi.

11, A Pentagont ért támadásról mindössze egy, a fentebb is bemutatott videó került a nyílvánosság elé, melyen semmilyen repülőre utaló nyom nem fedezhető fel. Továbbá épület sérüléseiről később készült fotókon sem látható a repülőgép szárnyai által okozott károsodások. Többek között erről is beszél az alábbi videón III. Albert N. Stubblebine vezérezredes, a teljes amerikai hírszerzés korábbi főnöke.

 

Az igazság, mint tudjuk odaát van. Tíz évvel a tragédia után még mindig számos kérdés megoldatlan az üggyel kapcsolatban. Mindenesetre a világ ismét szeptember 11-vel van elfoglalva, világszerte megemlékezéseket tartanak. A témával kapcsolatban lapunk is megkérdezett néhány szakértőt a megyéből, a velük készült beszélgetésekről ide kattintva olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!